Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 18., kedd

8.041 - "Minden olyan témát reflektorfénybe helyezünk, amelynek eredményeképpen az unió erősebbé válhat" - fogalmazott Matolcsy György a sajtónak

www.nemzetihirhalo.hu *************
A pénzügyminiszterek támogatják a magyar programot
[ 2011. január 18., 13:35 ] Erdély.ma

Az EU pénzügyminisztereinek brüsszeli találkozóján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mutatta be az uniós elnökség magyar gazdasági programját, kiemelve annak négy prioritását: a szorosabb gazdasági koordinációt hozó európai szemeszter elindítását, az úgynevezett gazdasági kormányzás megerősítését, a pénzügyi szolgáltatások és szabályozás megerősítését, valamint a tartós euróövezeti stabilitási mechanizmus megteremtését.

Olli Rehn pénzügyi biztos úgy vélekedett, Magyarország nehéz időszakban vette át az elnökséget, a következő hónapokban intenzív munka vár a pénzügyi tanácsra. A félév első kihívásának azt nevezte, hogy az EU átfogó, hatékony választ adjon a szuverén államadósság problémájára.


Matolcsy: cél az erősebb unió

"Minden olyan témát reflektorfénybe helyezünk, amelynek eredményeképpen az unió erősebbé válhat" - fogalmazott Matolcsy György a sajtónak. Az MTI kérdésére a miniszter kijelentette: Magyarország erős és ambiciózus nemzeti reformprogrammal rendelkezik majd február végére.

A brüsszeli találkozón szó esik a bankszektorban tervezett újabb ellenálló-képességi próbákról, azaz stressz-tesztekről, az euróövezet stabilitását biztosítani hivatott állandó mechanizmus létrehozásáról, az egységes uniós belső piac továbbfejlesztéséről, valamint a Málta elleni túlzott deficit miatt folyó eljárásról is.

Az ülés előtt nyilatkozó miniszterek közül többen, például a svéd Anders Borg és a belga Didier Reynders az államháztartási konszolidáció fontosságára helyezték a hangsúlyt. Úgy vélték, ha az érintett euróövezeti országok sikeresen veszik fel a harcot az államháztartási hiánnyal, az segít megnyugtatni a piacokat is. Kossuth Rádió/MTI