Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. január 18., kedd

8.040 - Fotó: Tuba Zoltán [origo]"Azt mondhatom: Európa ismét számíthat Magyarországra" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Bild című német bulvárlapnak

www.nemzetihirhalo.hu *************
"A pénzpiacokat hatalmas meglepetés fogja érni" - Orbán-interjú az adósságcsökkentésről
[origo] 2011. 01. 18., 12:15

Már februárban vagy márciusban jelentősen, a GDP 7-8 százalékával csökkenni fog a magyar államadósság - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a német Bild című lapnak adott interjújában. A miniszterelnök szerint hamarosan olyan befektetési hullám indul el Magyarországon, amit sokan fognak irigyelni Európában.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]"Azt mondhatom: Európa ismét számíthat Magyarországra" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Bild című német bulvárlapnak, amikor a riporter azt kérdezte: túl fogja-e élni az euró a válságot. A magyar kormányfővel készült Bild-interjú második, kedden megjelent részében Orbán azt mondta: a magyar soros elnökség legfontosabb feladata az euró megmentése, és "a közös európai gazdaságpolitika új formájának megtalálása" lesz (a hétfőn megjelent első részben főként a médiatörvényről faggatták Orbánt).

Orbán szerint nem maga az euró van válságban, hanem egyes tagállamok költségvetési hiánya okozza a bajt. A Bild felvetésére, hogy nemrégiben még Magyarországot is államcsőd fenyegette, Orbán azt mondta: tavaly júliusban valóban nagyon rosszul nézett ki a helyzet, és Magyarország a legveszélyeztetettebb államok közé tartozott. Mára azonban, Orbán szerint elhárították a veszélyt, mindenekelőtt azáltal, hogy "teljes reformot" hajtottak végre a nyugdíjrendszerben, amit főként állami hitelekből kellett finanszírozni.

"És a pénzpiacokat még egy hatalmas meglepetés fogja érni Magyarországról: mivel vissza fogjuk fizetni a Nemzetközi Valutaalap hatalmas hitelét" ígérte Orbán, aki szerint a magyar államadósság már február-márciusban a bruttó nemzeti termék (GDP) mostani 80 százalékáról 72-73 százalékra fog csökkenni. "Higgyen nekem, Európa csodálkozni fog, hogy mi mindent tud Magyarország!" - mondta a kormányfő.

"A külföldi cégeknek kell most Magyarország politikai hibáiért fizetniük?" - kérdezte Orbántól a Bild riportere az úgynevezett válságadókra utalva. Erre a kormányfő azt mondta: nem igaz, hogy csak a külföldi konszerneket akarnák adóztatni. Szerinte a telekommunikációs, kiskereskedelmi és energiaszektor cégei közt ugyanúgy vannak nagy magyar vállalkozások, mint külföldi cégek, és azt hangsúlyozta, hogy a különadó nem érinti az ipari vállalkozásokat és termelő üzemeket.

Orbán kijelentése szerint a magyar gazdaság iránt továbbra is nagy a bizalom, nem utolsó sorban az új adórendszer miatt: a személyi jövedelemadót 16 százalékra, a társasági adót 10-19 százalékra csökkentették. "Ezért sokan irigyelnek minket Európában, és ez igazi beruházási hullámot fog Magyarországra hozni. A következő évben csak a német nagybefektetők hatására két százalékkal fog nőni a gazdaság" - mondta a miniszterelnök.

A Bild riportere megkérdezte Orbántól, hogy mely német politikusokat tartja példaképnek. A kormányfő azt mondta: sokat tanult Otto Graf Lambsdorfftól, aki 1977 és 1982 között az NSZK gazdasági minisztere volt. Az egykulcsos adó ötlete szerinte Edmund Stoiber korábbi bajor miniszterelnöktől származik, illetve igazi példaképként tekint Helmut Kohl korábbi kancellárra, aki a német újraegyesítés után csak Otto von Bismarckhoz hasonlítható "államalapító" politikus.

Kapcsolódó:
   Tovább erősödött a forint (InfoRádió)

Itt található KUTASI JÓZSEF (4,5 MB): http://hirfutar.kutasi.eu/polhirfut.pdf