Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. március 3., csütörtök

8.786 - Petőfi Sándor a magyar nemzeté > Magyarok Világszövetsége Petőfi Bizottsága

From: MVSZ Sajtószolgálat

Date: 2011. március 3.
Subject: Petőfi Sándor a magyar nemzeté
To: Kutasi József

Második ülésén az MVSZ Petőfi Bizottsága elemezte a Megamorv Petőfi Bizottság felé tett együttműködési szándéknyilatkozatára kapott, nem túl barátságos választ. Az MVSZ Petőfi Bizottsága továbbra is kész mindenkivel együttműködni, akik osztják a Magyarok Világszövetségének azon álláspontját, hogy a ma élő magyar nemzedéknek tovább nem halogatható erkölcsi kötelessége Petőfi Sándor földi maradványait felkutatni és méltóképpen eltemetni.

 

Az MVSZ Petőfi Bizottsága sajnálja, hogy a Morvai Ferenc vezette Megamorv Petőfi Bizottság Egyesület konfúz érveléssel elutasította a kinyújtott kezet. Ám miután az MVSZ Petőfi Bizottsága a barguzini változatot nem tekinti egyetlen lehetséges válasznak, a Morvai Ferenc által vezetett bizottság huzakodása nem fogja hátráltatni munkáját.

 

Az MVSZ Petőfi Bizottsága ugyanakkor meghökkentőnek tartja a Megamorv Petőfi Bizottság január 31-én megfogalmazott álláspontját, amelyből kicseng, hogy a két évtizeddel ezelőtt Barguzinban feltárt leletet úgy kezeli, mintha az saját tulajdona lenne. Ezzel szemben az MVSZ Petőfi Bizottsága határozottan kijelenti, hogy amennyiben a barguzini lelet valóban Petőfi Sándor földi maradványa, akkor az az egyetemes magyar nemzet tulajdona. Amennyiben nem, úgy a Burját Köztársaság tulajdona. A jelenlegi ex lex állapot, álláspontja szerint tovább nem tartható.

 

A Magyarok Világszövetsége Petőfi Bizottsága megkereséssel fordul a magyar állam illetékes testületeihez, elsősorban a kulturális tárcához és a Nemzeti Kegyeleti Bizottsághoz, hogy hárítsanak el minden akadályt Petőfi Sándor édesanyja és testvére földi maradványainak feltárása, és a barguzini lelettel való genetikai összehasonlítása elől. A Magyarok Világszövetsége felajánlja jószolgálati közbenjárását az ügyben.

 

MVSZ Sajtószolgálat

7166/110303