Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. március 3., csütörtök

8.791 - Magyarország „Ha a kormány nem tudja garantálni a szociális biztonságot, kormányváltásra van szükség!”

From: Dr. Somogyfoki György

Date: 2011. március 3.
Subject:
"... ha a kormány nem tudja garantálni ... a lakhatáshoz, valamint az élethez való alapjogokat, és hagyja, hogy a XXI. században egy kis falunyi magyar ember lelje halálát a hideg utcán ..., akkor az a kormány nem tudja ellátni feladatát ..."
To: jozsef@kutasi.eu


„Ha a kormány nem tudja garantálni a szociális biztonságot, kormányváltásra van szükség!”
2011, március 2 

2010 szeptembere óta közel 400 magyar ember hunyt el fagyhalál következtében, ebből százan saját otthonukban vesztették életüket. A Magyar Szociális Fórum kerekasztal-beszélgetést szervezett a fagyhalál és a hajléktalanság megszüntetése érdekében.

A Jobbikot Baráth Zsolt országgyűlési képviselő és Kiss Gabriella szakértő képviselte. Állásfoglalásukban az életvédelemmel kapcsolatos azonnali és hosszú távú intézkedéseket fogalmaztak meg, melyből a fórum négy intézkedést át is emelt.

A Jobbik azonnali intézkedéseket fogalmazott meg a fagyhalál és a hajléktalanság megszüntetése érdekében. Véleményük szerint az EU-csúcs költségeiből vagy a Miniszterelnökség rendkívüli kormányzati intézkedéseiből - ami jelenleg mintegy 90 milliárd forint - kellene átcsoportosítani egy 30-40 milliárd forintnyi összeget, melyből a terveik egészét meg lehetne valósítani. Baráth Zsolt kijelentette: ha a kormány nem tudja garantálni a szociális biztonsághoz és a lakhatáshoz, valamint az élethez való alapjogokat, és hagyja, hogy a XXI. században egy kis falunyi magyar ember lelje halálát a hideg utcán vagy éppen fűtetlen lakásában, akkor az a kormány nem tudja ellátni feladatát, így elgondolkodtató a 2/3-os „legitimáció”.

A Jobbik szociális és családügyi kabinetje szerint az egyik fontosabb intézkedés az lenne, hogy az úgynevezett szociális jelzőrendszert azonnal értesítsék az energiaszolgáltatók, ha hosszabb számlaelmaradást érzékelnek, vagy ha kikapcsolják valakinél az áramot. Mindez az egyik legegyszerűbb módja lenne a fagyhalál megelőzésének, hiszen így a helyi szociális feladatokkal megbízottak azonnal fel tudnának ajánlani például tűzifasegélyt a rászorulóknak. Véleményük szerint az orvosok ezen kötelezettsége a valóságban nem minden esetben valósul meg, hiszen - bár a fagyhalál előjelei egy orvos számára szembetűnőek - nem jelzik azt az illetékeseknek.

Kiss Gabriella elmondta: az átcsoportosított összegből a helyi Idősek Nappali Otthonát éjjeli is működtetné a Jobbik a kritikus időszakban szociális munkások, önkéntesek és egyházi segítők bevonásával. A megelőzés hatékonyabbá tétele érdekében a gyógyszer és árureklámok helyett több társadalmi célú hirdetést sugároznának a televíziókban annak érdekében, hogy minél szélesebb kör tájékozódjon arról, milyen segítségre számíthatnak a bajbajutottak.

A Jobbik hosszú távú intézkedései között – mely már a választási programban is megjelent - szerepelne egy bérlakásépítési-program is. Meg kell oldani az utcán élő emberek ellátását, rehabilitációját - jelentette ki Kiss Gabriella, majd hozzátette: ehhez elengedhetetlen az, hogy kiépítsenek biztonságos hajléktalanellátó intézményeket. Meg kell szervezni a hajléktalanok lehetőség szerinti belső foglalkoztatását - hangsúlyozta. A politikus véleménye szerint arra kell törekedni, hogy a legszegényebb magyar ember se éljen az utcán. Ehhez pedig az kell, hogy a hajléktalan-ellátásra szánt közpénzeket valóban erre a célra fordítsák.

K.E.  / http://barikad.hu/%E2%80%9Eha_korm%C3%A1ny_nem_tudja_garant%C3%A1lni_szoci%C3%A1lis_biztons%C3%A1gotkorm%C3%A1nyv%C3%A1lt%C3%A1sra_van_sz%C3%BCk