Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. május 3., kedd

9.374 - Eladható a magyar föld! - örömködik a balliberális sajtó

www.nemzetihirhalo.hu *************
Eladható a magyar föld! - örömködik a balliberális sajtó
2011, április 26 - 09:57 nepszava.hu - barikad.hu

A kormánypártok által elfogadott alaptörvényben a magyar termőföld a nemzeti vagyon része, de ez nem jelentheti azt, hogy a földvásárlási moratórium 2014. május 1-jei lejárta után, külföldi ne vehetne belőle - írja a Népszava.

A lap szerint hiába ígérte Orbán Viktor, hogy a korlátozás megszűntét követően sem eladó a magyar föld. A balliberális újság elégedetten állapítja meg: ez már csak a tőke szabad áramlásának uniós alapjoga miatt sem valósítható meg.

Az írás rámutat a jelenlegi földtörvény kiskapuira is. Igaz ugyan, hogy jogi személy és külföldi nem vásárolhat földet, ám azzal a nem magyar állampolgárral, aki igazolni tudja, hogy három éve Magyarországon él, és életvitelszerűen mezőgazdasággal foglalkozik, ezzel a jelenlegi jogszabály is kivételt tesz.

A 2014-es határidő pedig végleges, azt tovább már nem lehet meghosszabbítani. Az új földtörvény persze tartalmazhat különféle megszorításokat, de ezeknek "összhangban kell lenniük az uniós jogszabályokkal" - fejti ki a lap hasábjain a beszédes nevű foldbroker.hu portál szakértője. A szakember szerint az Orbán-kormány a választások előtt nyilván egy olyan földtörvénnyel áll majd elő, amelyet úgy lehet majd eladni a közvéleménynek, hogy roppant szigorú és a termőföld védelmét szolgálja. Ezt a jogszabályt azonban szerinte a lehető legkésőbb hozzák meg, talán 2013. végén.

BG