Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. május 5., csütörtök

9.425 - Orbán leépíti az egyetemeket - Bezárják a Corvinust > 2011, május 5 - 14:16 index - barikad.hu

Orbán leépíti az egyetemeket - Bezárják a Corvinust
2011, május 5 - 14:16 index - barikad.hu

Fels
őoktatási Bokros-csomag kerekedett ki a kormányzati szereplők és fideszes politikusok reformterveiből - adta hírül az Index. Az átalakításokra adott miniszterelnöki ukáz és a pénzügyi szorongatás alapján a szaktárca államtitkára, Hoffmann Rózsa végül hasonló álláspontra jutott, mint a Horn-kormány kiátkozott pénzügyminisztere 2008-ban.

Bokros Lajos 2008-ban egy pénzügyi csúcstalálkozón tartott el
őadásában azt mondta, szerinte a Magyarországon működő egyetemek, főiskolák felét be kellene zárni. A Horn-kormány egykori pénzügyminisztere, aki akkoriban a Közép Európai Egyetem vezérigazgatói székét foglalta el, és még nem kötelezte el magát a 2010-es választáson megbukott MDF mellett, radikális intézménybezárásokat sürgetett, és azt javasolta, növeljék a felsőoktatási tanulmányokban résztvevők körében az önköltséges hallgatók arányát.

Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár egy hete, csütörtökön tizenegy egyetem rektorát arról tájékoztatta, hogy a kormány rövid id
őn belül jelentősen átszervezi a hazai egyetemi hálózatot, ami azt jelenti, hogy a mostani huszonkilenc helyett csak tizenkét önálló intézmény maradna. Megszűnne többek között a Budapesti Corvinus Egyetem, és ehhez jönne még, hogy a felsőoktatási koncepció alapján néhány éven belül drasztikusan csökkenne az államilag finanszírozott hallgatói létszám is.

A kinevezésekor még a hazai oktatásügy újjáépítését hirdet
ő KDNP-s államtitkár a kormányzatból érkező számos kérés, javaslat és utasítás kompromisszumos összesítéseként állt elő a tervezettel, amely a tizenkét rektornak tartott bemutatón még végleges javaslatnak tűnt. Az Index információi szerint a koncepció kidolgozásához Orbán Viktor adta a legfontosabb igazodási pontokat.

Egyetemi bezárások: Orbán súgott Hoffmannak?

Visszatáncolnak a kormánypártok a tegnap kiszivárgott fels
őoktatási koncepciótól. Sajtóinformációk szerint az ötletgazda maga Orbán Viktor volt. (privatbankar.hu)