Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. május 6., péntek

9.431 - A XII. Kárpát-medencei Rovásírásverseny és Műveltségi Vetélkedő elődöntője.

From: Farkas Éva
Date: 2011. május 5.
Subject: Győzelem a rovásírásversenyen!
To: Kutasi József Antal

Örömmel értesítek mindenkit, hogy április 30-án zajlott le a XII. Kárpát-medencei Rovásírásverseny és Műveltségi Vetélkedő elődöntője. Hét városba lehetett jelentkezni, köztük Balassagyarmat A Legbátrabb Város, amit választottunk.
 
Az én felkészítésemmel a Magyar Nemzeti Front Gödi Rovásíró Csoportjából három felsőtagozatos felsőgödi kisdiák vett részt a versenyen. Az írásbeli A/4-es lapon, melyen 10 sor rovásírással írt szöveget kellett átírni latinbetűre és 10 sor latinbetűs írást  rovásjellel róni, valamint meg kellett találni 15 közhasználatban lévő idegen szó magyar megfelelőjét egy iskolai óra, azaz 45' alatt. Az írásbelit rovással írt szöveg hangos olvasása követte.
Az értékelés alatti időben a részt vevő diákok helyi kísérővel városi sétán vettek részt a nógrádi történelmi városban és megkoszorúzták Badiny Jós Ferenc lakóházának emléktábláját. 
 
Az elődöntőben 25 felsős mérte össze tudását és nagy örömünkre 
 
                                         Módis Ákos I. helyezést ért el,
 
így bejutott a döntőbe, ami júniusban lesz Pécsen. Két társa,- akik közül az egyik ikertestvére - nem értek el helyezést, de az ő teljesítésük is figyelemre méltó Módis Roxána és Börzsönyi Imola személyében.
Az első helyezést és a versenyen való részvételt komoly munka előzte meg, nem adták ingyen. Szorgalmuk példamutató,
részvételükkel és az első helyezés elérésével Göd városának és a Frontnak jóhírét költötték.     
         
Nemzeti kincsünk a székely-magyar rovásírás, melyet első ismert írásként tartanak számon a nagyvilágban. Napjainkban újjászületését éli, Gödön is terjedőben van éppenúgy, mint a Kárpát-medence egészében. Legyünk büszkék őseink keze írására és aki még nem ismerné, szakítson rá időt és tanulja meg, tanítsa meg gyerekeit, unokáit!
 
Üdvözlettel: Farkas Éva
 
A mellékelt képen látható:
                                            
Balról jobbra:
Börzsönyi Imola, Módis Ákos, Módis Roxána