www.nemzetihirhalo.hu ************* 
A megetetett társadalom 
Egy újabb összefoglalása az emberek átverésének 
 
Ne ámítsuk magunkat! Aki reggelire "kakaóitalt" iszik, a  laboratórium ízeit nyeli, aki eperjoghurtot kanalaz,fűrészport fal, aki  bolti citromlevet tesz a teába, az a penészgomba "váladékát" kapja,  bármennyire tiltakozik is. Az édeset idomított baktériumok "köpik ki", a  savanyú a mikroorganizmusok "izzadmánya". 
 
Érzékeinket (észrevétlenül) manipulálja egy világhatalommá  szerveződött maffia, az ízipar, s laboratóriumokban előállított (titkos)  aromákkal, ízfokozókkal megváltoztatja ízlelésünket. Veszélyben az  ízlés szabadsága, a kulináris önrendelkezés joga. Nem azt esszük, amit  enni vélünk. Mert semmi sem az, aminek látszik. 
 
Az eperaromát egy Holzmindenben székelő német aromagyár állítja elő  ausztrál fűrészpor, alkohol, víz és néhány titkos összetevő keverékéből. 
 
(A Föld teljes epertermése az "eperből" készült fagylaltok, joghurtok, desszertek mennyiségének egy százalékát sem fedezné!) 
 
Egy amerikai konszern baktériumból kávétejszínt és krémsajtot  varázsol, egy másik vörös áfonyából cseresznyét,ricinusolajból  őszibarack-aromát. Az Athlon nevű cég (nem vicc!) madártollból  péksüteményt, a General Foods vízből, fehérjéből és gyanús zsiradékból  műszalonnát. 
 
A Procter and Gamble nevű amerikai vállalat még a gyapotszálat  (pamutot) is fogyaszthatóvá teszi: a növény rostjaiból kenyeret sütnek.  Az ízek e szép új világában a menthenthiol nevű vegyület a grépfrút, az  acetyl-pyrolin egyik változata a ropogós kenyérhéj, a filberton a  mogyoróíz illúziójáért felel. 
 
Mint a Mátrix című filmben. Nem eperjoghurtot eszünk, hanem vizet  mesterséges illúziókkal. A szagok és ízek e virtuális valóságában már a  füstölt sonka és lazac sem eredeti: napjainkban a húsgyárak "folyékony  füstöt", azaz műfüstöt használnak, amiben 30-90 másodperc alatt meg  lehet "füstölni" a terméket. Ráadásul a vásárlókat mézédes hazugságokkal  etetik. 
 
A Danone Actimel "szuperegészséges" joghurtital egyszerre tartalmaz  két (veszélyesnek tartott) édesítőszert, aszpartámot és K-aceszulfámot  is. 
 
A csalafinta íztrükkök aztán megteszik a magukét, aki gyerekkorától  hozzászokott a víz-, szén-dioxid-, karamell-, foszforsav-, citromsav-,  nátriumbenzoát-, koffeintartalmú italhoz (ez a kólák összetétele), annak  az igazi bodzaszörp ízetlen. Az élelmiszeripar tehát "maszkírozza" az  ízeket, ha kell, korrigálja és retusálja őket (mint Sztálin környezetét a  korabeli fotókon), hozzászoktat bennünket a kémiai édesítőszerek,  ízfokozók, sűrítőanyagok ízéhez, reklámokkal és aromákkal etet,  ízfüggővé tesz. 
 
Korunkban húszezer élelmiszeradalékot forgalmaznak (köztük hétezer  aromát). E titokzatos porocskák és folyadékok nélkül, melyek összetevőit  (üzleti titokra hivatkozva) sokszor még az ételre allergiás gyerekek  orvosainak sem árulják el, az élelmiszer-ipari termékek többsége  élvezhetetlen és eladhatatlan lenne. *Az íz az ételek lelke.* Aki az  ízeket befolyásolja, életünket manipulálja. Ráadásul az íz nem csak  ízlés dolga. Az íz legfontosabb funkciója a táplálék ellenőrzése.  Figyelmeztetés (lenne), hogy mit nem szabad megenni. Ha becsapják  ízlelésünket, elfeledtetik velünk az eredeti ízt, akkor tényleg bármit  lenyelünk. 
 
A leves hazudik - írja magyarul újfent megjelent nagyszerű  pamfletjében Hans Ulrich Grimm (Kétezeregy Kiadó). De nemcsak a Knorr és  a Maggi zacskós leves hazudik (a négy főre szóló adagban mindössze két  gramm szárított marhahús található), hanem szinte minden. 
 
A kenyér, a virsli (de az nagyon), a csecsemőtápszer. Érzékeinket  manipulálják és átprogramozzák. Éppúgy, mint gondolatainkat. Egész  életünket. Tavaly az Egyesült Államokban az asztalra került ételeknek  már kilencvenhat(!) százaléka ipari termék volt. 
 
A Fast Food Nation (gyorsétterem-generáció) már nem ismeri az ételek  eredeti összetevőit, életében soha nem szagolt vargányát. "De hát végül  is - mondja cinikusan az egyik aromagyár mérnöke - az élvezet fantázia  dolga." Már akinek. 
 
NE FELEDD, AZZÁ LESZEL AMIT MEGESZEL!   
KI - KI VONJA LE A TANULSÁGOT, S TEGYEN MEG MINDENT A CSALÁDJA EGÉSZSÉGÉÉRT 
 
