Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. május 10., kedd

9.506 - Bin Laden meggyilkolása

From: LOUIS HORVATH

Date: 2011. május 10.
Subject:
Bin Laden meggyilkolása
To: Kutasi József Antal

Lovas István
A TERRORVEZÉR ILLEGÁLIS KIVÉGZÉSE

Fogadjuk el, hogy a múlt héten az amerikai kommandósok Oszama bin Ladent végezték ki, ahogyan annak nemcsak az al-Kaida vezére megsemmisítésének likvidálásra parancsot adó Barack Obama amerikai elnök, de például a török elnök és a kínai kormány egyaránt hitelt ad.
Mindezzel együtt azt le kell szögezni, hogy bin Laden - aki a földkerekség leginkább keresett embere volt - ellen az amerikai kormánynak sok mindenre van bizonyítéka, de arra nincs, hogy ő állt a 2001. szeptember 11-i, New York és Washington ellen végrehajtott merényletek mögött.

A terroristák egyik jellemzője, hogy az általuk elképzelt igazságot maguk veszik kezükbe és ők hajtják végre az általuk jogosnak tartott ítéletet.
A nyugati világ arra büszke, hogy cselekedeteit a demokrácia és szabadság alapértékeinek egyetemleges alkalmazása vezérli.
Márpedig ha ez így lenne, a pakisztáni rejtekhelyén kivégzett bin Laden holtteste helyett a likvidálást végrehajtó két tucat amerikai kommandós őt élve vitte volna  magával, hogy egy erre a célra felállított nemzetközi büntetőbíróság elé állítsák - például azért, amiért ő rendelte el, mint az állítása szerint erre bizonyítékokkal rendelkező Washington mondja , két, kelet-afrikai amerikai nagykövetség felrobbantását.

 

Ne feledjük, még a II. világháború után a háborús bűnök elkövetésével vádlottakat is Nürnbergben egy nemzetközi törvényszék elé állították, hogy ott adjanak választ a győztes hatalmak által hozott vádakkal szemben és nem előtte likvidálták őket.  
Az amerikai jogi érvelés szerint bin Laden megölése "nem tilos amerikai jog szerint sem, mert az akció része volt az al-Kaidával folyó fegyveres harcnak és egy ellenálló erő vezetőinek megölése nem tilos". Egy másik washingtoni hivatalos érvelés szerint "a jogos fegyverrendszerek használata - a háborúra vonatkozó jogszabályok értelmében - hadviselő katonai vezetők célzott kiküszöbölésére legális önvédelem vagy harci konfliktus esetében és így nem jelent 'gyilkosságot'."
Mindenki tudja, mi lenne akkor, ha egy iraki szervezet George W. Bush volt amerikai elnök ellen hajtana végre merényletet a fenti érvelést alkalmazva, azt állítva, az Egyesült Államok hazug indokkal szállta meg országát és ott több mint egymillió ember halálát okozta.

 

Bin Laden meggyilkolásával közép- és hosszú távon a nyugati világ sokat vesztett. Leginkább maradék hitelét a világban azok szemében, akik komolyan veszik éppen e nyugati világ alapértékeinek egyetemleges voltát.