Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. május 26., vasárnap

17.040 - Mégis, ki menne tüntetni? Szombat, 2013. május 25. 10:03 Herskovits Eszter, 168 óra > "Az időseket hamarosan megvásárolja a kormány"



"Az időseket hamarosan megvásárolja a kormány" 
Mégis, ki menne tüntetni? 
Szombat, 2013. május 25. 10:03 Herskovits Eszter, 168 óra 

Békesi László közgazdászprofesszor úgy véli, Orbán Viktor és kormánya a 2014-es választásokhoz közeledvén belefog a nagy pénzosztásba, amelynek előszele a mesterséges rezsicsökkentés vagy az inflációt meghaladó idei nyugdíjemelés. De beszél arról az egyre szélesedő vállalkozói körről is, amely pályáztatás nélkül vagy álpályázatokkal nyer zsíros állami megrendeléseket és EU-s pénzeket. HERSKOVITS ESZTER interjúja. 

- Kiderült a napokban, hogy a magyar gazdaság 0,7 százalékos növekedést ért el, az előző negyedévhez képest. Igaz, a múlt év azonos időszakához viszonyítva továbbra is recesszióban vagyunk. Lehetséges egyáltalán ilyen eredmény - a spirálszerűen zsugorodó gazdaság, az elhibázott intézkedések, az osztogatások és a szabad verseny szétverése ellenére? 

 
Bazánth Ivola felvétele

- Sok múlik a tavalyi mélypontot törvényszerűen követő lassú helyreállítás megindulásán, az élénkülő külső környezeten, vagyis a szerencsén: ma még hatalmas likviditásbőség van a világban, nőtt a kockázatvállalási kedv, zajlik a hozamvadászat. Ezért kelendőek a magyar állampapírok, s noha hosszú távú eladósodás árán, finanszírozható az ország piaci forrásokból. Valamelyest az is erősítette a piaci bizalmat, hogy Matolcsy György a jegybankban eddig még nem vetette be az ígért unortodox eszközöket. Elvileg ráadásul működőképes is lehetne a szigorú fiskális politikához társuló, növekedést ösztönző monetáris politika. Csakhogy nem ilyen politikai környezetben. Amíg kizárólag a hatalom megtartása és kiterjesztése a cél, semmilyen eszközzel nem érhető el egy dinamikus és fenntartható növekedés. Vagyis maradunk leszakadó, langyos pocsolyaország. 

- Ugyanakkor a trafikbotrány a multikkal kötött stratégiai szerződéseknél is világosabban mutatja: a kormány nem riad vissza a versenytorzító intézkedésektől és a piac központi újraosztásától sem. 

- Ezzel is a hatalom profitmaximalizálása a cél. Annak az egyre szélesedő körnek, amely pályáztatás nélkül vagy álpályázatokkal nyer zsíros állami megrendeléseket és EU-s pénzeket, nem érdeke, hogy a rendszer változzon. 

- Azért a Nemzeti Együttműködés Rendszerének lényegesen több a vesztese, mint a nyertese. Mégis töretlen a Fidesz népszerűsége. Még csak bele sem remegtek a trafikbotrányba. Az internetes közösségi oldalakon már nem is téma a dohánymutyi. Gyurcsány Ferenc jóval enyhébb kiigazításai után a Kossuth tér megtelt őrjöngő tüntetőkkel. 

- Mert a Gyurcsány-kormány idején senkinek sem kellett attól tartania, hogy a tiltakozás miatt elveszíti a munkáját. Ma viszont reális az egzisztenciális félelem. És akit politikai okból menesztenek, később teljesen kiszolgáltatottá válik. Már az is az önkormányzatok jóindulatán múlik, kaphat-e egyáltalán közmunkát. Mégis, ki menne tüntetni? Mintegy hétszázezer ember dolgozik a közigazgatásban: a családjukkal együtt az aktív társadalom jelentős hányadát képviselik. Az önkormányzatok jóindulatának kiszolgáltatott munkanélküliek körülbelül félmillióan vannak. Bizonyára az egyre bővülő Fidesz-közeli vállalkozói kör sem vonul az utcára. A többiek a gyerekek és az idősek: értelemszerűen nem ők fogják eltakarítani ezt a rendszert. Ráadásul - ha tippelhetek - az időseket hamarosan megvásárolja a kormány.(...) 

Kapcsolódó: 

   Orbán csapata a pezsgőt hűti? Megfojtottak egy országot, ne ünnepeljék