Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2017. május 17., szerda

22.181 - ​ Magyarok Világszövetsége Budapest: ​Két vendégelőadóval zajlott Patrubány Miklós májusi nemzetpolitikai előadása. > 2017. május 15.



Feladó: MVSZ Sajtószolgálat
Dátum: 2017. május 16. 23:46
Tárgy: És jön az igazság...: Drábik János Csoóri Sándor szabadkőműves bosszújáról
Címzett:


​​
Két vendégelőadóval zajlott Patrubány Miklós májusi nemzetpolitikai előadása. Társai Drábik János, a Trianon Társaság újonnan megválasztott elnöke, az MVSZ Stratégiai Bizottságának elnöke és Bottyán Zoltán, az MVSZ elnökhelyettese voltak. Az előadások végén – amelyekre még visszatérünk – Drábik János sokakat megdöbbentő kijelentést tett: Csoóri Sándor, a Magyarok Világszövetségének korábbi elnöke magas rangű szabadkőműves volt...

Egy hallgató feltette a kérdést: Mért van az, hogy a rádióban és a televízióban a Magyarok Világszövetségéről nem hallunk?

A kérdésre előbb Patrubány Miklós, majd Bottyán Zoltán is válaszolt, ám némileg meglepően, Drábik János is mikrofont kért.

 

A közismert újságíró és író elmesélte, hogy még abban az időben, amikor a Szabad Európa Rádió munkatársa volt, és Washingtonban magyar ügyekért is lobbizott, Brazíliában, Curitibában felkereste a Szabad Európa Rádió Magyar Osztályának első igazgatóját, gróf Dessewffy Gyulát – akinek az 1849-es aradi vértanú, Dessewffy Arisztid felmenője volt – és vele hosszú interjú sorozatot készített. Dessewffy Gyula, aki a második világháborúban Franciaországnak kémkedett, és 1947-ben a budapesti francia nagykövetség egy hordóban csempészte ki az országból, szabadkőműves volt. Párizsban olyan szabadkőműves páholyban ténykedett, amelyben olyan kaliberű politikusokkal volt együtt, mint Robert Schuman, az EU atyja, Winston Churchill brit miniszterelnök és Konrad Adenauer német kancellár.

 

Az igazgató elmesélte, hogy a rendszerváltás idején Csoóri Sándor ellátogatott Brazíliába, és felkereste őt. „Találkoztak egy szállodában, és leadták a szabadkőműves jelzéseket – (majd) mint régi-régi testvérek ölelték meg egymást" – idézte fel a történteket Drábik János.

 

Az általa elmondottakat megerősítve, Drábik János leszögezte: Én Dessewffy Gyulától tudom, hogy Csoóri Sándor magas szintű szabadkőműves volt!"

Folytatva gondolatmenetét, így szólt Csoóri Sándorhoz fűződő viszonyáról: „Egy nagy magyar író volt. Én nagyon szerettem őt, amíg nem tudtam meg, hogy milyen silány ember…"

 

Végül így összegezte a hallgatói kérdésre adott válaszát: Az, hogy a Magyarok Világszövetsége ilyen helyzetbe került, abban többek között a nagy magyar szabadkőműves, Csoóri Sándor bosszúja is benne van."

 

Drábik János hozzászólása a képre, vagy ide kattintva indítható felvétel 2:19:00 percénél kezdődik.

 

Patrubány Miklós és társai tegnapi, korszakos jelentőségű nemzetpolitikai előadására még visszatérünk.

MVSZ Sajtószolgálat

9254/170516

 

​Kutasi József Antal írja: A rendszer sajnos a képeket​ nem szereti, ezért törülnöm kellett, hogy legalább az írottak napvilágot láthassanak.