Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. január 2., szombat

4.194 - Az összeomlás éve volt 2009 > 2009. december 30., 20:07 fidesz.hu

Von: Nemzeti Hirhalo
Gesendet: péntek, 2010. január 1. 17:16
An: Kutasi József
Betreff: 2009. december 30., 20:07 fidesz.hu
   

Az összeomlás éve volt 2009
2009. december 30., 20:07 fidesz.hu
   
2004 a megtorpanás, 2006 a hanyatlás, 2009 pedig az összeomlás éve volt a magyar politikában - jelentette ki sajtótájékoztatóján a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője.

2004 a megtorpanás éve. A statisztikai adatokból ekkor derült ki, hogy az 1998 és 2002 közötti kormányzati politikának köszönhető gazdasági lendület megtört. 2004-től kezdve a GDP növekedési üteme egyre alacsonyabb lett: megtört az a lendület, ami az ezredforduló Magyarországát jellemezte - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője. Szintén 2004-től figyelhettük meg, hogy a kormány politikájában, a kormány személyzeti politikájában - Magyarországon addig szokatlan - destabilizáció vette kezdetét.

2006 már a hanyatlás éve, hiszen a magyar gazdaság 2006-tól stagnált. Nálunk a gazdasági válság korábban kezdődött, mint a világon bárhol, ebben az évben nálunk volt a második legnagyobb költségvetési hiány a világon. Az is a hanyatlást jelzi, hogy 2006-ban a szocialista párt csak úgy tudta megnyerni az országgyűlési választásokat, hogy végighazudták a kampányt - ahogy arról Gyurcsány Ferenc az elhíresült őszödi beszédében be is számolt - emlékeztetett Navracsics Tibor.

2009 pedig az összeomlás éve. 2009-ben több minden is összeomlott, ennek a hatásait érezni fogjuk a jövőben is. 2009 tavaszán összeomlott a kormány - nem úgy, mint 2004-ben amikor egy belső puccsnak köszönhetően bukott meg a miniszterelnök, hanem a klasszikus forgatókönyvek szerinti összeomlás következett be. Megbukott a miniszterelnök, melyet egy hónapos intenzív belpolitikai válság követett - emlékeztetett a Fidesz frakcióvezetője a Gyurcsány-kormány bukására, és az azt követő miniszterelnök kerestetik kínos paródiára. A kormány, mint testület, mint politikai testület omlott össze - a miniszterelnökkel az élen. A miniszterelnök bukása 1990 óta az eddigi legnagyobb bukás volt a magyar politika történetében. A Bajnai-kormány hivatalba lépése óta pedig mást nem csinált, mint a szocialisták egyik alapvető célkitűzését valósította meg: az időt húzta.

Összeomlott az MSZP. Gyurcsány Ferenc nemcsak miniszterelnökként, hanem pártelnökként is megbukott, mely szocialista párt irányításában is válságot okozott. Az MSZP rövid időn belül másodszor is kormányzásképtelennek bizonyult: 2004-ben egyszer már összeomlott a kormányzás súlya alatt, majd 2009-ben ismételten. Ennek következménye az Európai Parlamenti, valamint az időközi választásokon elszenvedett szocialista párti vereség - jelentette ki Navracsics Tibor.

Összeomlott a kormányzati politika 2009-ben. Nálunk már korábban kezdődött a válság, 2006-tól egymást követik a megszorító csomagok, melyeknek azonban nem sikerült sem a költségvetést konszolidálniuk, sem a hanyatlás ütemét fékezniük. 2009-ben közel nyolc százalékkal zsugorodott a GDP. Nálunk nemcsak korában kezdődött, de tovább is fog tartani a válság. Jövőre sereghajtók maradunk a régióban mind a gazdasági növekedés - mely nálunk továbbra is csökkenés lesz -, mind az államadósság, mind pedig a szociális válság tekintetében - állapította meg a Fidesz frakcióvezetője.

Az összeomlás természetesen politikai botrányokat is maga után vont. Az idei évben egymást érték a politikai botrányok, melyek mélyen sértik a magyar állampolgárok igazságérzetét - utalt Navracsics Tibor a Zuschlag-perre, a Hunvald-ügyre, a sukorói ingatlanbotrányra, BKV pénzügyi és korrupciós botrányaira, az MTV székházügyre, Gyurcsány Ferenc majd nyolcmilliós szabadságmegváltására. Legújabb botrányként a kormányzat által a szegénység évének propagálására szánt 47 millió forintot említette a Fidesz frakcióvezetője - mely számítások szerint kétszázezer szegény ember étkezési adagját jelentené. Tele van a kormánypárti oldal korrupciós ügyekkel - jelentette ki.

Abban reménykedünk, hogy az MSZP két célkitűzését nem tudja megvalósítani, még ha a Bajnai-kormány hathatósan segíti is ebben. Az egyik célkitűzés az volt - melyre az idei év rá is ment -, hogy a Bajnai-kormány biztosítson arra időt, hogy az MSZP le tudja zárni azokat a zűrös ügyeket, melyek a kormányzati politikát jellemzik. A másik erőfeszítésük arra irányul, hogy bebizonyítsák, a demokrácia veszélyes dolog: a válságkezelésre veszélyes az emberek véleménye. Nem szabad megengedni a demokráciát - hallhattuk 2009-ben többször is - mert az súlyosan veszélyezteti a helyzet stabilitását - emlékeztetett Navracsics Tibor.

Mi abban bízunk, hogy 2010 erre is rá fog cáfolni, 2010-ben nem tudják tovább halogatni az országgyűlési választások megtartását, a választópolgárok végre közvetlenül is elmondhatják a véleményüket. Abban bízunk, hogy az összeomlás éve után az újrakezdés éve kezdődik el - zárta sajtótájékoztatóját a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője.