Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. január 6., szerda

4.210 - Jónás Levente: „Sokan hazatelepülnének” | 2009-11-05 | admin | www.kapu.cc

Von: seefeegmbh@aol.com
Gesendet: szerda, 2010. január 6. 13:36
An: antal@jozsef-kutasi.de
Betreff: Hagyjuk-e másokra a portánkat?

Jónás Levente: „Sokan hazatelepülnének" | 2009-11-05 | admin |   www.kapu.cc

A Jobbik sajtótájékoztatót tartott az emigráns magyarokkal történő kapcsolatfelvételről – interjú Murányi Leventével

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója közeledtének alkalmából a Jobbik bejelentette: kapcsolatokat épít ki a távoli országokba szakadt magyar emigráció tagjaival. Murányi Levente, a Jobbik alelnöke, aki maga is 1956-os szabadságharcos volt, ezt sajtótájékoztatón jelentette be 2009. október 16-án.

Milyen céllal került sor a kapcsolatfelvételre? Pongrátz Gergely a Jobbik alakuló ülésén örökségként adományozta nekünk 1956 szellemiségét, amelyet mi mindvégig szem előtt tartottunk. Politikánk minden elemét ennek az örökségnek a szellemében igyekszünk folytatni. Így fontosnak tartjuk azt, hogy a Kárpát-medencei magyarságon túl a széles nagyvilágot is, közelebbről pedig a magyar emigrációt is ennek a szellemi örökségnek a birtokába juttassuk.

Milyen jelenleg a kapcsolat az itthoni és a külhoni magyar csoportok között? A magyar emigráció többosztatú. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban élnek a legnagyobb számban magyarok. Mégis azt kell látnunk, hogy ahelyett, hogy ezeket a kapcsolatokat erősítenék, éppen ellenkezőleg: leépíteni igyekeznek. A jelenlegi kormányzat visszahúzódik, konzulátusokat zárnak be. Mi ezzel a tendenciával is igyekszünk szembe menni, mert tisztában vagyunk azzal, hogy más országok minden módon erősítik magukat határaikon belül és kívül. A magyar konzulátusoknak és követségeknek megfelelő szervező és szakember-gárdával kell működniük, és ezeknek a helyeknek magyar centrumoknak, a nyelvi és kulturális érdeklődés kiindulópontjainak kell lenniük.

Kit tekintünk a magyar emigrációhoz tartozónak? Jelentős azoknak száma, akik második, harmadik generációs magyarként is ragaszkodnak nyelvükhöz, kultúrájukhoz és gyökereikhez. Nagyjából 3 millió főről szólnak a becslések, persze nem mindegyiküket tudjuk megszólítani. Tájékozódtunk, és kiderült, hogy sokan hazatelepülnének, akár a nyugdíjas éveiket eltölteni, akár unokáikat magyar nyelvre taníttatni. Ennek kapcsán arra bíztatjuk közülük azokat, akik megtehetik: tegyék pénzzé külhoni vagyontárgyaikat, és úgy települjenek haza, hogy földet vásárolnak. Ez azon túl, hogy magyar misszió, egyszersmind ellenakció azokkal szemben, akik nem magyar érdekből vásárolnak hazánkban magyar földet.

Hogyan tud ebben segíteni a Jobbik? Elsősorban nyelvi és jogi segítséget kívánunk nyújtani. Minden területen segíteni kívánjuk ezt a törekvést, és erre módunk is lesz jövőre, amikor frakciót alakít a Jobbik a magyar Országgyűlésben. Ezzel kapcsolatban várjuk a reakciókat, törekvéseinkhez támogatókat és szövetségeseket. Annál is inkább, mert az is felmerült, hogy az állampolgárságot nem ilyen-olyan, kétes kimenetelű népszavazás útján, de hivatalból kell a magyaroknak megadni, nemcsak az emigrációban, de természetesen elsősorban a határon túlra szakadt honfitársainknak is. Aki magyarnak vallja magát, legyen magyar állampolgár. Nem véletlenül volt a jelmondatunk az idei választáson az, hogy Magyarország a magyaroké!