Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. január 10., vasárnap

4.254 - Gaál István a becsületes nevem. 1962-ben születtem Budapesten, jelenleg is itt élek.

Von: Erdelyorszag az en hazam fesztival
Gesendet: vasárnap, 2010. január 10. 00:22
An: antal@jozsef-kutasi.de
Betreff: Hirlevel 2010. Januar

 

 

Hírlevél 2010. január

 

Gaál István a becsületes nevem.  1962-ben születtem Budapesten, jelenleg is itt élek. Nős vagyok, székely feleségem Anna Gyergyóditró szülöttje. Családomat boldogítja 11 éves aranyos kislányom.

Édesanyám és édesapám egyaránt Székelyföldön nevelkedtek. A II. világháború zavaros időszaka vetette mindkettőjüket  Kismagyarországra, ahol megismerkedtek egymással és fészket rakhattak.

Első egyetemista koromban nagy élvezettel olvastam Orbán Balázs hat kötetes Székelyföld leírása című művét. Orbán Balázs és szüleim elmesélései vezettek arra az elhatározásra, hogy a húsz éves „pesti srác" elinduljon, mint egykor Kőrösi Csoma Sándor és felkutassa gyökereit, felkutasson „minden egyes magyart": a rokonokat, az elszármazás helyét Erdélyt, azon belül legfőképp Székelyföldet. Az első benyomások nagyban meghatározták további életfelfogásomat. 1981 és 1989 között, ha tehettem mindig Székelyföldet, a Kárpátok havasait, Erdély különböző részeit jártam. Egyetemi diáktársaim az NDK, Csehszlovákia, Jugoszlávia, Lengyelország, Bulgária tájaival, városaival, embereivel ismerkedtek, én a Ceausescu-féle politikába ágyazott országba kívánkoztam. Rengetek ismerősre tettem szert utazásaim során. Sokak közülük kényszerhelyzet miatt hagyták el hazájukat egyedül, vagy szeretteikkel. Az 1989-es események hatására egyre többen vették kézbe vándorbotjukat. Az ezredfordulóra csak az anyaországban közel 230.000-en kerestek maguknak új otthont, kik Erdélyországtól búcsút intettek a nagy világégést követően.

2006. május végén fogant meg jelképesen azon ötletem, hogy kéne tartani évente egyszer egy nagy találkozót a közös összetartozás jegyében a hazájukat elhagyó erdélyiek számára. Hisz ezen soknemzetiségű kicsiny anyaországban majdnem minden hónapban valahol kifejezik különböző rendezvény keretein belül önazonosságukat az itt élő népcsoportok. Mi, akik Erdélyországból származunk, vagy leszármazottként élünk, különbek ugyan nem, de másságban mégis elütünk transzszilván lényünkből adódóan más honi etnikumoktól, még az anyanemzet magyarságától is, attól függetlenül, hogy magyar mivoltunkat nem vonhatja kétségbe senki sem ezen a Földön. Bizony kiérdemeljük történelmi múltunk, emberi méltóságunk és a magyar nemzethez fűződő szerves hovatartozásunk okából, hogy ránk figyeljenek, jobban megismerjenek, s ne jöttmentként, idegen ország idegen sarjaként tartsanak számon bennünket. És persze ismerjék meg mások is szülőhazánk, Erdély hon titokzatos színvilágát.

  A gondolat végül beteljesedett.  2007-ben először szárnyalhatott a magasban az „Erdélyország az én hazám…" elnevezésű világtalálkozó lobogója Verőcén, a Csattogó-völgyben. Közel hatezer látogató volt kíváncsi a háromnapos rendezvény programjaira.

Idén, 2010. július 2-4-én ismét egybegyűlünk óceánon innen és túlról, mint őseink egykoron tették azt a székely Agyagfalván. Magasra tartjuk a zászlót az Erdély szülöttei és az Erdélyországért elkötelezettek nagy találkozóján. Az évente hagyománnyá váló találkozóink nem csak Erdély sokszínűségét mutatják be a kíváncsi nagyközönségnek, hanem azon embereket is, kik ezen ősi föld szülöttei, leszármazottai, kik tetteikkel méltán adnak alapot arra, hogy nemzetünk elsőrangúan szerves tagjai lehetünk magunk is.

Idén a családias három nap során 64 programmal kedveskedünk vendégeinknek a csodaszép fekvésű Csattogó-völgyben, a Dunakanyarban, a Börzsöny lábánál. Lesz néptánc reggeltől estig, könnyűzenei kavalkád, de lesz konferencia az orvosoknak, az Székelyudvarhely környékéről elszármazottaknak, mérnököknek. A gyerekeknek kézműves foglalkozások, az elmerülőknek egyházi programok teszik családiassá, meghitté a légkört.

A táboron belüli szállások foglalása elkezdődött. Érdemes tehát előre tervezni, hisz a 326 faházas lakosztály fele már most elkelt! A folyamatosan frissülő honlapon –www.erdelyhon.hu – keresztül a programok alakulását, s egyéb fontos információt megkaphatnak kedves olvasóink.

Az alkotók műveiket általában szeretteiknek, hozzátartozóiknak ajánlják. Jómagam is ezt teszem, midőn elhunyt Édesapámra, s mindazon szülőföldjüket kényszerből elhagyó elhunyt Barátaimra, Rokonaimra, Ismerőseimre gondolok, s teszem a sírhantjaik elé e rendezvény fundamentumát, kik nem érhették meg azt, hogy Erdély hon valamely kicsiny szegletében nyugságban várhassák meg a feltámadás napját.

Leendő támogatóinkról, segítőinkről sem felejtkezhetek meg, hisz rajtuk is múlik a rendezvény nívós megalkotása. Áldja meg Őket is az Úr!

 

 Végezetül Kányádi Sándor 1956-ban írt „Csendes pohárköszöntő újév reggelén" című versével kívánok minden Hírvivő olvasónak egészségben, hitben és tettekben bővelkedő 2010-es évet!

 

Nem kívánok senkinek se

különösebben nagy dolgot.

Mindenki, amennyire tud,

legyen boldog.

Érje el, ki mit szeretne,

s ha elérte , többre vágyjon,

s megint többre. Tiszta szívből

ezt kívánom.

Szaporodjon ez az ország

Emberségbe, hitbe, kedvbe,

s ki honnan jött, soha soha

ne feledje.

Mert míg megtudod, ki vagy, miért vagy,

vissza nem fognak a kátyúk…

A többit majd apródonként

megcsináljuk.

Végül pedig azt kívánom,

legyen béke.-

Gyönyörködjünk még sokáig

a lehulló hópihékbe!

Baráti üdvözlettel:   Gaál István főszervező

 

Csattogó-völgyi Üdülőházak, 6 hektáros zöld területén elhelyezkedő szálláslehetőségek:

 

Faházak: 20 db 6 ágyas - 2 sima és 2 emeletes ággyal felszerelt szállás 10 db 4 ágyas szállás - 4 sima ággyal. A házakban fenyőből készült ágyak, szekrények vannak. Ezen szállástípus - három sorban elhelyezkedő, különálló házak, melyekhez közös - fürdők-WC-k - külön épületekben találhatók. Összesen: 160 férőhely

Apartman házak: 4db 8 ágyas, emeletes rönkfaház. A szálláson belül: földszinten 2 fekvőhely, mellette fürdőszoba; az emeleten 6 fő számára ágyak egy légtérben. Az emeletre, igény esetén 2-3 pótágyat (matracot) tudunk elhelyezni. A házak szintén fenyő bútorokkal felszereltek. Összesen: 32-40 férőhely

Új-faházak: 3 faházban, 12 szoba. Minden szobában fürdőszoba. 7db 3 ágyas és 5db 4 ágyas lehetőséggel. A 4 ágyasok 2 sima és 2 emeletes ággyal felszereltek. A szobákban fabútorok. Kiemelten ajánljuk mozgássérült vendégeinknek (széles ajtók) Összesen: 41 férőhely

Szarvas-lak Pihenőház: Közös folyosóról nyíló 12 szobából álló szállás. 2x2 (+1) és 10x3 (+1) ágyas, saját fürdős szobákkal. Az épület első felében üvegteraszos társalgó rész, hűtőszekrény. Összesen: 34-46 férőhely

Jurta sátrak: eredeti mongol sátrak, 10 x 6 ágyas, közös vizes blokkos elhelyezéssel. A sátrakban fenyő illetve eredeti, kézzel festett bútorok szolgálják vendégeink kényelmét. Összesen: 60 férőhely

 

Üdülőházaink egész évben nyitva tartanak. A téli időszakban saját fürdővel felszerelt házaink üzemelnek, fűtési lehetőséggel. Ezen kívül közös termeink, éttermünk, illetve egész területünk használhatóak ki, az év bármely napján rendezvények, családi-, és egyházi ünnepek lebonyolítására! Melegkonyhás éttermünkben általában heti menü összeállításával várjuk kedves szálló vendégeinket. Diétás, étel allergiás, külön kérésre összeállított ételsoros kéréseknek is eleget teszünk. Szakembereink állnak rendelkezésükre.

 

Egész területünket  igénylő rendezvényeket, hagyományt teremtő fesztiválokat, vásárokat is szívesen látunk üdülőfalunkban. Ezen rendezvények általában külön szervező gárdával létrejövő események a völgyben. A szállások foglalását ilyen esetekben az eseményt szervezők bonyolítják.

 

Évszaknak megfelelő sporttáborok, alkotó táborok, tradicionális gólyatáborok, erdei iskolák, osztálykirándulások helyszínéül szolgálunk egész évben, immáron több éve.

Legyen a dél Börzsönyben kirándulás, hegymászás, horgászás, hajózás, extrém sportolás, vagy múzeumok, kiállítások, történelmi nevezetességek, egyházi emlékhelyek megtekintése a célja, esetleg völgyünkben található sportolási és kikapcsolódási lehetőségek érdeklik, szeretettel várjuk a Csattogó-völgyben, Verőcén!

 

Elérhetőségeink:

Tel./fax.:27/581-290

verocetours@invitel.hu

www.csattogovolgy.hu