Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. április 4., vasárnap

5.267 - "Ketrec zárja körül a demokráciát" - a Civil Mozgalom programja

From: Nemzeti Hirhalo <hirhalo@fw.hu>

Date: 2010. április 04.
Subject: ''Ketrec zárja körül a demokráciát''
To: Kutasi József <antal@jozsef-kutasi.de>


www.nemzetihirhalo.hu *************
"Ketrec zárja körül a demokráciát" - a Civil Mozgalom programja
[origo] 2010. 04. 04., 7:29

Istennel kezdődő alkotmány, közvetlenül választott köztársasági elnök, 200 fős parlament és 19 százalékos adó - a Civil Mozgalom választási programja olyan hosszú és olyan részletes, hogy lehetetlen eldönteni, hol vannak benne a hangsúlyok. Még a mozgalmat alapító Seres Mária is úgy véli, programjuk helyenként csapongó, néhol pedig saját bevallása szerint is viccesre sikerült. De az is biztos, hogy talán ebben van a legtöbb konkrétum az összes program közül.

Seres Mária"A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot" - ezek a szavak nem az idei választási kampányban hangzottak el, hanem Schweidel József honvéd tábornok mondta 1849. október 6-án, Aradon. Az idézet most a népszavazási kezdeményezésével ismerté vált Seres Mária által alapított Civil Mozgalom (CM) választási programjának elején bukkan fel.

A CM irodalmi és történelmi idézetekkel, bibliai utalásokkal és latin szentenciákkal bőven megtűzdelt programja terjedelmében (pdf formátumban 205 oldal) csak az LMP hasonlóan hosszúra nyújtott programjához mérhető. Az "országépítőnek" nevezett választási program gyakorlatilag minden fontosabb témát lefed, a törvényalkotástól a honvédelmen keresztül a természetgyógyászatig, de az nem derül ki, hogy a rengeteg - például konkrét adókulcsokra is kitérő - rész közül melyek a hangsúlyosak. Seres Mária az [origo]-nak maga is azt mondta, programjuk még helyenként csapongó, néhol pedig saját bevallása szerint is viccesre sikerült.

Alkotmány, Istennel és Istvánnal

Az azonban kiderül, hogy szerzők rendkívül elégedetlenek a mai közállapotokkal. "Eljutottunk oda, hogy a ketrec zárja körül a demokráciát és benne főemlősök gesztikulálva csúfolódnak az őket eltartó közönségen. Köztük egyre többről derül ki, hogy nem főemlősök, hanem egyszerű bűnözők a Vuk nemzetségéből" - írják egy helyen a politikusokról és a korrupcióról. A problémák mindjárt azzal kezdődnek - írják a programban -, hogy az országnak nincs rendes alkotmánya, hiszen a mai alaptörvényt csak ideiglenesnek szánták. "1989-ben a kerekasztal lovagjai arra kaptak biankó csekket, hogy a demokrácia intézményeit lealapozzák" - írják.