Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. április 8., csütörtök

5.357 - Az LMP 228 oldalas programjának rövid elemzése és értékelése

From: Gazdag Ferenc
Date: 2010. április 08
Subject: Az LMP 228 oldalas programjának rövid elemzése és értékelése
To: Kutasi József

Az LMP 228 oldalas programjának rövid elemzése és értékelése

 

Figyelemreméltó, hogy az LMP felismerte hazánk súlyos válságát és ennek jegyében komoly erőfeszítést tett programjának megalkotásakor.

A programban számos kiváló helyzetelemzés, gondolat és javaslat (kampányfinanszírozás, foglalkoztatás, adórendszer egyszerűsítése, egyebek) olvasható, de hemzseg a kivitelezhetetlen és helyenként csodálatosan hangzó javaslatoktól (lásd: „A befogadó társadalom megvalósítása”, vagy javaslatok az oktatás területén). Károsnak tekintjük, hogy a szegregációt bármely áron (!) meg kívánják szüntetni ‒ ezzel szülői és állampolgári jogokat korlátoznának.

Az LMP jószándékát és szakmai erőfeszítéseit nem lehet kétségbe vonni, de a program összességében és összetettségében átláthatatlan, ezért megvalósíthatatlan. Hiányoznak a súlypontok, a kitörési lehetőségek, és mindent egyszerre akar megvalósítani – ez még a teljes államapparátus erőforrásait is túlterhelné, és az országot rövid időn belül csődbe vinné.

A párt csökkentené az amúgy is alacsony honvédelmi kiadásokat, átütemezné az államadósságot.

A „nemzetközi kötelezettség”-ekre hivatkozva támogatja az Európán kívüli bevándorlást, és ezt Magyarország „gazdasági érdek”-eként igyekszik feltüntetni. Egyszerűsítené az állampolgárság megadását is. (Megjegyzendő, hogy az ázsiai bevándorlás mérhetetlen károkat okozott a hazai iparnak és kereskedelemnek.)

Ezekből jól látható az LMP globalista, liberális alapállása.

A programban jelentős helyet kap a fenntarthatóság (környezet, fejlődés stb.), valamint a „zöld fordulat”. A környezetszennyezés területén tett javaslatok jók (Egészség és környezet), ám elnagyoltak. A zöld fordulat sikere a szemléletváltástól és a kivitelezés részletekbe menő, összehangolt lépéseitől függ.

Az állami egészségbiztosítás és a gyógyító szolgáltatások rendszere” helyzetfelmérésük kiváló.

Az egészségbiztosítás kérdésében már az alcím kérdése (Miért nem megoldás az egészségbiztosítás privatizálása?) is rossz, számos gondolatilag hibás feltételezést tartalmaz.

A programból hiányoznak a jól számon kérhető konkrétumok.

A „Közösségfejlesztés és életminőség” foglalkozik ugyan a társadalmi-szociális problémák gyökerével, de a programban meg sem említődik a nemzeti (és történelmi) értékek léte, kultúránk ápolása és kulturális örökségünk megvédése.

Túl sok bürokratikus, kényszerítő elem, vagy pályázatokra való hivatkozás (sült-galambra-várás) olvasható, és túl kevés a gyakorlati önerőből megvalósítható javaslat. Ezzel a jószándékú törekvések kivitelezhetetlenekké válnak, vagy hatásfokuk (a bürokrácia miatt) a nullára csökken. Mindez ellentmond a párt liberális szellemiségének.

Jókora naivság vagy idealizmus kell hozzá, hogy valaki komolyan vegye.

Az LMP nem veszi észre, hogy – miközben (jogosan vagy indokolatlanul) jogokat követel, kér számon és akar kikényszeríteni – mások jogait sérti, vitatja, vagy tagadja. Ez egy magát zöld-liberális pártnak mondó szervezettől elfogadhatatlan.

 

Budapest, 2010. április 8.

Gazdag Ferenc

Magyar Nemzeti Rend Párt