Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. április 8., csütörtök

5.356 - Magyar Gallup Intézet: Négypárti parlament lehetséges

Copyright © 2010 - Magyar Gallup Intézet, The Gallup Organization

Módosítva: 2010. április 7.

Négypárti parlament lehetséges

A Fidesz földcsuszamlásszerű győzelme nem kétséges, a Jobbik esélyesebb a második helyre. Az LMP a küszöbön.

Gallup választási felmérés, 2010 április

2006-os választáshoz hasonló arányú részvétel várható

A március végén végzett felmérés szerint a kérdezettek 66%-a válaszolt úgy, hogy biztosan részt vesz majd a választáson, és 59%-uk gondolja, hogy akkor is leadná a voksát, ha valamilyen halaszthatatlan dolga akadna aznap. A 2006-os választások első fordulója előtt a hasonló adatok 63% (biztosan részt vesz) és 58% (akkor is elmegy, ha halaszthatatlan dolga akad). Akkor a tényleges választási részvétel 64%-os volt. A mai eredmények alapján a 2006-oshoz hasonló, 60% feletti részvételre számíthatunk az első fordulóban.

Egyszámjegyű MSZP támogatottság, a választáson részt venni szándékozók egyötöde még nem tudja vagy nem akarja megmondani hogy kire fog szavazni.

A teljes népességben a Fidesz szavazóinak aránya jelenleg 41%-os, a Jobbik iránti preferenciáját 11% nyilvánította ki és most mértünk először egyszámjegyű támogatottságot a jelenlegi kormánypártnak: a megkérdezettek 9% vallotta magát MSZP szavazónak. Az LMP-re a kérdezettek 3%-a, az MDF-re pedig a felnőtt állampolgárok 1% -a voksolna. A megkérdezettek 12%-a azzal hárította el a kérdést, hogy nem szavaz majd, 22% pedig nem osztotta meg pártpreferenciáját: vagy megtagadta a választ vagy nem tudom-mal válaszolt.

A választás előtti preferenciák alapján a várható választási viselkedésre többféleképpen lehet következtetni. A mérésekből közvetlenül a biztos szavazó pártválasztókon belül a véleményüket nem megosztó válaszadók csoportjáról lehet azt feltételezni, hogy pártpreferenciájuk megoszlása nagy mértékben hasonlít a véleményüket közlő csoportéra. Az ily módon nyert – a rejtőzködő szavazók arányosan elosztó – eredményeket a táblázatunk második eredményoszlopa tartalmazza. Eszerint a Fidesz a szavazatok 63%-ára, a Jobbik 17%-ra, az MSZP pedig a leadott voksok 14%-ára számíthatna. Az ily módon becsült preferenciákban a biztos pártválasztók között az LMP 4, az MDF pedig 2 százalékon áll. A Civil Mozgalom listájának a támogatottsága nem mérhető (0.3%)

A pártlisták várható támogatása az első fordulóban

A vizsgálati adatok elemzése és a Gallup korábbi választáskutatási tapasztalatai is arra mutatnak, hogy ez a típusú becslés a véleményüket nem közlő válaszadók aránytalan eloszlása miatt nem ad pontos előrejelzést.

Az állításuk szerint biztosan résztvevő válaszolók egyötöde nem adott meg pártpreferenciát; vagy még bizonytalan volt, vagy egyszerűen csak nem osztotta azt meg a kérdezőkkel. Ennek, az előző választásokhoz hasonló nagyságrendű, gyakran “rejtőzködő szavazóknak” nevezett csoport választási preferenciáinak a valószínűsítésére számos politikai véleménykérdést tettünk fel. Az így nyert pótlólagos információk elemzése alapján valószínűsítettük várható vasárnapi döntésüket.

Tovább >  Érkezett egyéb írások  > Folytatás