Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. április 9., péntek

5.393 - Magyarország: négymillió munkaképes ember él, ám csupán 50%-os a foglalkoztatottságuk!

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: péntek, 2010. április 09. 13:15
An: Kutasi József
Betreff:
Sajtótájékoztató és mini konferencia a Gellért Szállóban


A CÖF a rabló kormány helyett
nemzetet szolgáló kormányt támogat

Sajtótájékoztató és mini konferencia a Gellért Szállóban


- 2009 virágvasárnapján, az elmúlt 20 év legnagyobb létszámú civilek által szervezett tüntetésén, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) kétszázezer emberrel együtt követelte a Gyurcsány-kormány leváltását és az elorehozott választásokat. Kiderült, hogy a posztkommunista-neoliberális garnitúra nem ismeri a politikai kultúra legalapvetobb szabályait sem. Eszükbe sem jutott önként távozni, sot! - mondta Csizmadia László, a CÖF egyik alapítója 2010. április 8-án Budapesten, a Gellért Szállóban.
A CÖF és a Keresztény Értelmiségek Szövetsége által szervezett sajtótájékoztatón és mini konferencián a CÖF szóvivoje hangsúlyozta: - A Civil Összefogás Fórum nem a tömegben, hanem népben, sot, nemzetben hisz. A politikai hatalomszerzés kísértésének ellenállva nem alapítottak pártot, és soha nem is fognak politikai párttá alakulni. Megtartják civil különállásukat. Nem ismételték meg a megismételhetetlent, nem akartak új 56-os forradalmat, pedig az elvtársak erre vártak. Az Alkotmány utcában (2009. április 14-i tüntetésen) a rohamrendorség összekacsintott a munkásorség fekete ruhás reinkarnációjával, és ugrásra készen várta a civilverés pillanatát. A csapdát azonban bölcsen elkerülték. Nem adtak alkalmat arra, hogy megfélemlítsenek és újabb 20 évre ketrecbe zárjanak bennünket - mondta Csizmadia László, aki rámutatott: - Létrehozták a Társadalmi Kerekasztalt és a civil szakmai kerekasztalok rendszerét. Elkészítették a civil nemzetstratégiát, a 12 pontból álló Társadalmi Szerzodést, melynek megfogalmazásában 1067 civil szervezettel konszenzusra jutottak. Elérték, hogy a jelenleg egyetlen, egyedül is kormányképes pártszövetség két pártelnöke, Orbán Viktor és Semjén Zsolt átvegye a civil társadalom szerzodési ajánlatát.

Semjén Zsolt átvette a civilek által összeállított
Társadalmi Szerzodést


A sajtótájékoztató ünnepi programjaként Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke átvette Fricz Tamástól és Csizmadia Lászlótól azt a Társadalmi Szerzodést, mellyel az egyik legnagyobb civil ero támogatni kívánja a leendo kormány munkáját. Semjén Zsolt szerint "kutya kemény feladat" lesz kiemelni az országot az MSZP-SZDSZ kormány által eloidézett csodtömegbol, ugyanakkor véleménye szerint a jelenlegi kormány nem tudta annyira tönkretenni ezt az országot, hogy az emberek segítségével az új kormány ne tudja ezt újjáépíteni. Fricz Tamás, a CÖF szóvivoje partner-kapcsolatot ajánlott a KDNP elnökének. - Ha a civil társadalom a kormány mögé áll, az "olyan koszikla", mellyel a leendo kabinet stabilan muködhet - fogalmazott. A Civil Összefogás Fórum szakemberekkel, szaktanulmányokkal, javaslatokkal és nem utolsó sorban épp az itt helyet foglaló szakkerekasztalokkal készül arra, hogy a választások után segítséget nyújtson egy új társadalmi, nemzeti együttmuködést megalapozó intézményrendszer létrehozásában.

A CÖF a nemzeti vagyon elherdálóinak
törvényes felelosségre vonását követeli


Csizmadia László beszédében kijelentette: - Kormány és nép csak egymással, egymásra tekintettel töltheti be rendeltetését. Ezért a civilek a rabló kormány helyett a nemzetnek szolgáló kormányt támogatják; az ideiglenes alkotmány helyett bölcsen kiérlelt, történelmi alapokon nyugvó, a népfelségnek nemcsak az elvét, de a gyakorlatát is kodifikáló, a mai kor követelményeinek megfelelo alaptörvényre és sarkalatos törvényekre várnak; a nemzeti vagyon elherdálóinak törvényes felelosségre vonását kérik és segítik; valamint az egészségügy, az oktatás és a közrend megerosítését, a leheto legtöbb munkalehetoség megteremtését támogatják. A CÖF szóvivoi szerint április 11-én a rendszerváltás befejezését biztonsággal csak egy 2/3-os többséggel gyoztes pártszövetség garantálhatja! Csak ekkor egyértelmu a kormányzat teljes felelossége, hiszen az intézkedések elmaradása nem hárítható az ellenzékre. - Nagy ország-vezetoinkre, Szent Istvánra és Lászlóra, Hunyadi Mátyásra, Kossuth Lajosra, Széchenyi Istvánra büszkén emlékezünk. Szavaikat és tetteiket igazolta az ido. Ma ismét sorsdönto helyzetben vagyunk, Négy év múlva már látni fogjuk, Orbán Viktor folytatja-e a méltán jegyzett nevek sorát - jelentette ki Csizmadia László.
Fricz Tamás, a CÖF másik alapító szóvivoje hangsúlyozta: - a Civil Összefogás Fórum, (CÖF) nem pártnak vagy pártoknak elkötelezett, hanem értékeknek, ezek közül is négy értéket emelt ki, a nemzetet, a demokráciát, a szabadságot és a közjót. Kijelentette: - A 2010-es választások elott azokat a pártokat támogatják, amelyek a leginkább elkötelezettek e négy érték mellett, s addig támogatják e pártot vagy pártokat, amíg nem fordulnak el ezen értékek képviseletétol és védelmétol. Nem kevésbé fontos, hogy a párt vagy pártok rendelkezzenek olyan társadalmi támogatottsággal és olyan kormányzóképességgel, mellyel valóságosan is képessé válnak a fenti értékek érvényre juttatására. Mindezekbol kiindulva, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a CÖF meggyozodése, hogy jelenleg Magyarországon a pártok közül a Fidesz-KDNP pártszövetség az, amelyik bizonyította elkötelezettségét a fenti alapértékek mellett.

Az Orbán-kormány idején (1998-2002) határozott fellendülés és optimizmus jellemezte az országot


Fricz szerint a Fidesz-KDNP kormányzóképességét 1998-2002 között már bizonyította, hiszen az Orbán-kormány idején határozott fellendülés és optimizmus jellemezte az országot. Ennek alapján joggal remélheto, hogy a pártszövetség kormányra kerülve képes lesz az országot sújtó egyszerre gazdasági, politikai és erkölcsi válság kezelésére.

A CÖF szóvivoje szerint is fontos, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség minél nagyobb arányú, lehetoleg kétharmados többséggel jusson hatalomra. Azért lényeges ez, mert nemcsak politikai, hanem civil szempontból is szétszakadt, atomizálódott az ország és a társadalom, s ezért égetoen szükség van arra, hogy újra létrejöjjön a társadalmi egység, illetve, hogy az ország, Magyarország újra nemzetté váljon.

Véleménye szerint az elmúlt évek bizonyították azt is, ha körülbelül egyenlo súlyú politikai ellenfelek folyamatos politikai hidegháborút folytatnak egymással szemben, akkor az országépítés gyakorlatilag elehetetlenül.

Az új kormányzatnak minden erovel arra kell törekednie, hogy az emberek közötti mesterséges elválasztó falakat áttörje, s hogy ebben az országban minden ember, aki tisztességesen teszi a dolgát, jól és otthonosan, illetve, egy nemzet tagjának érezhesse magát, hazájának érezhesse Magyarországot, ahonnan nemhogy nem kell, de nem is szabad elmenni, függetlenül attól, hogy valaki bal- vagy jobboldali.

Fricz Tamás szerint fontos, hogy a mindenkori kormányzat, a politikai hatalom és a civil társadalom között valódi párbeszéd, egyenrangú partneri kapcsolat jöjjön létre, hogy a civil társadalom végre újjáéledjen Magyarországon, amely sajnos nem sikerült a rendszerváltás utáni években sem. Ehhez új intézményi és szervezeti megoldásokra, egymással egyezteto, paritásos kormányzati és civil intézményekre lesz szükség, mind önkormányzati, mind szakmai-érdekképviseleti, mind országos szinten, melynek konkrét megoldási formáit a választások után kell kidolgozni.

Arra a pártszövetségre kell rábízni a jövot, mely polgári, keresztény és valóban képviseli ezeket az értékeket


Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke, mint az ország legnagyobb keresztény civil szervezetének vezetoje rámutatott, nemcsak politizálhatnak az egyház papjai és hívei, hanem "kötelességük politizálni", természetesen ez nem napi párt-politizálásást jelent, nem akarnak részt venni a napi politikai csetepatékban, de a háttér összefüggéseket világosan kell látni, és láttatni - jelentette ki. Osztie atya kijelentette: - Arra a pártszövetségre kell rábízni a jövot, mely polgári, keresztény és valóban képviseli ezeket az értékeket. Szerinte nem politikai-, hanem civil radikalizmusra van szükség.

Jelenleg hazánkban négymillió munkaképes ember él,
ám csupán 50%-os a foglalkoztatottságuk


A szakmai kerekasztalok képviseletében felszólalt Bencze Izabella jogász, aki hangsúlyozta a civilek kötelessége, hogy védjék meg a nemzeti vagyont. Éger István az egészségügyi kerekasztal titkáraként jelentette ki, emberközpontú egészségpolitikát várnak az új kormánytól. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke rámutatott, a munkavállalók ügye mindenkit érinto kérdés. Jelenleg hazánkban négymillió munkaképes ember él, ám csupán 50%-os a foglalkoztatottságuk. A neoliberális 8 éves politizálás eredményeképp eltunt másfél millió munkahely. Csath Magdolna közgazdász szerint a nyolc év alatt a gazdasági fejlesztés helyett a gazdaság leépítése zajlott. Legfontosabb feladatnak tartja o is a munkahelyteremtést. Véleménye szerint helyzetbe kell hozni a mezogazdaság képviseloit: a magyar kis- és középvállalkozókat. A fekete piacról pedig át kell térni a zöld piacra.

A Társadalmi Szerzodésben a CÖF az ideiglenes alkotmány helyett a mai kor követelményeinek megfelelo alaptörvényt szorgalmaz, továbbá segítik a nemzeti vagyon elherdálóinak felelosségre vonását, az egészségügy, az oktatás rendbetételét. Külön fejezet foglalkozik a közbiztonsággal, a családpolitikával és a vidékfejlesztéssel.

Frigyesy Ágnes
A szerzo felvételeivel

Tovább > Érkezett egyéb írások > Folytatás

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/COFminikonferencia002.jpg
http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/COFminikonferencia005.jpg
http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/COFminikonferencia009.jpg
http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/COFminikonferencia.jpg



*** www.nemzetihirhalo.hu **********