Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. április 12., hétfő

5.446 - Balczó Zoltán: színvallásra késztetjük a parlamenti pártokat

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: hétfő, 2010. április 12. 11:09
An: Kutasi József
Betreff: Jó hír a piacnak: Magyarországon stabil kormányzás lesz

Balczó Zoltán: színvallásra késztetjük a parlamenti pártokat
http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/ikon-barikad-k.gif2010-04-12 10:06 barikád.hu

Balczó Zoltán az egyetlen olyan politikus, aki két radikális párt színeiben is bejutott a parlamentbe, és az egyetlen olyan politikus is, aki radikális európai parlamenti képviselőként országgyűlési mandátumot is szerzett.

Hogyan értékeli az eredményt?

Nagy sikernek tartom az elért, közel 17%-os eredményt. 2009 január elején 1-2%-ra jegyzett párt voltunk, bő egy év alatt az MSZP-vel azonos fajsúlyú párttá váltunk a parlamentbe bejutva. A nemzetközi első visszhangok is a Fidesz nagyarányú vezetése mellett a Jobbik előretörését emelik ki.

Tudom, hogy voltak felfokozott várakozások irántunk, közülünk is sokan reménykedtek egy, az EP-választáshoz hasonló földcsuszamlás-szerű szavazatnövekedésben, ugyanakkor a gyakorlatilag kétszeres szavazatszám-növekedést óriási eredménynek tartom, különös tekintettel a hihetetlen mértékű média-ellenszélre és rágalomhadjáratra, amit ellenünk folytattak az elmúlt hónapokban.

Győzelemre készültek, mégis harmadikok lettek. Mi ennek az oka?

Én sem nyilatkozatokban, sem gyűléseken nem jelöltem meg ilyen egyértelmű eredményt, ugyanakkor valamennyien éreztük azt az elvárást, hogy a Jobbik programját kormányzó erőként valósítsa meg. Erről nem tettünk le, de tudomásul kell venni, hogy most ennyi választóhoz tudtunk eljutni. Ahogy mondani szokták, egy félig lévő pohár lehet félig üres, félig teli, tehát a harmadik helyre való visszaesés egy fixióhoz képest történt meg, ez a 17% minden objektív elemző szerint is rendkívüli eredmény.

Ön két radikális párt színeiben is bekerült a parlamentbe. A MIÉP, vagy a Jobbik mandátuma nagyobb szó?

Teljesen eltérő volt a politikai helyzet. 1998-ban a választói igény gyakorlatilag azzal volt összefoglalható, hogy a Csurka-féle MIÉP radikális hangja jelenjen meg a parlamentben. Semmiképp nem szeretném ezt a négy évet megtagadni, mert parlamenti munkánk eredményes volt. A 2002-es választási kudarcnak más okai voltak. Most viszont a Jobbik ezzel a felhatalmazással is úgy kell működjön a következő 4 évben, hogy minél többet próbáljon érvényesíteni a programjából, színvallásra késztetve a többi pártot, első sorban a Fideszt.

Természetesen nem a "minél rosszabb a Fidesz teljesítménye, annál jobb a Jobbiknak" alapon. Szeretnénk, ha ez az ország valóban előre lépne.

Azt azonban világosan látjuk, hogy meghatározó, az elmúlt kudarcos 20 évhez képest új irányt jelentő lépéseket a Fidesz nem fog vállalni. Ezért tapasztalt szakemberek további mellénk állításában is továbbra is úgy kell készülnünk, hogy a többség számára is bizonyítottan kormányképes politikai erő legyünk.

Mint "ős-MDF-es", mit szól az MDF eredményéhez?

1992-ben fél évet töltöttem el az MDF-ben, Csurka István eltávolításával én is a MIÉP-hez csatlakoztam, így ős-MDF-tagnak nem tekintem magam. Ugyanakkor a megbokrosodott Dávid Ibolyával fémjelzett MDF megérdemelten került ki a parlamentből.

Ennek őszintén örülünk, annak viszont kevésbé, hogy az ismeretlen hátszéllel rendelkező LMP bekerült a parlamentbe. Mondhatjuk, hogy az SZDSZ ismét bekerült?

Igen, hiszen az SZDSZ mögöttes támogatása biztosította számukra ezt a hatalmas médiaszereplést, ugyanakkor bizonyos politikai elitellenességet mutatva a fiatalok és a kiábrándultak körében is szavazókat talált. Rövid működése alatt napvilágot látott botrányait természetesen nagyon szőrmentén kezelték, mert kiderült volna sokak számára, hogy már az induláskor sem olyan más ez a politika. Listavezetőjének, Schiffer Andrásnak politikai múltja pedig az MSZP-s kiábrándult szavazók számára volt üzenet.

Nem csak két radikális párt színeiben lett országgyűlési képviselő, hanem egyetlen radikális európai parlamenti képviselőként szerzett itthon is mandátumot. Mi lesz ezután?

Bármennyire megtisztelő feladat európai parlamenti képviselőnek lenni, és talán mostanában bele is tanultam ebbe a munkába, ám most a nagyobb feladat itt vár rám. Elsősorban azokat a tapasztalatokat szeretném hasznosítani, amit négyéves frakcióvezető-helyettesi feladatkörömben szereztem. Természetesen európai parlamenti mandátumom nem vész el a Jobbik számára, mert az EP-listánkról fogjuk jelölni a feladatra legalkalmasabb politikust.