Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. április 12., hétfő

5.445 - Magyarországon stabil kormányzás lesz!

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: hétfő, 2010. április 12. 11:09
An: Kutasi József
Betreff: Jó hír a piacnak: Magyarországon stabil kormányzás lesz

Jó hír a piacnak: Magyarországon stabil kormányzás lesz
2010. 4. 12. 07:08 VGO

Piaci elemzők szerint a várakozásoknak megfelelő választási eredmény és az, hogy abból stabil kormányzásra lehet számítani, pozitív üzenet a pénzpiacok számára, azonban a magyarországi pénzügyi folyamatokra - így a forint árfolyamára is - a belpolitikai eseményeknél nagyobb hatással lehet, hogy megoldódni látszik a görög adósságválság - vélekedtek éjfél után az előzetes választási eredményekről az MTI által megkérdezett piaci elemzők.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője az MTI-nek elmondta: alapvetően jó hír a piac számára, hogy Magyarországon stabil kormányzás lesz. Hozzátette: a nagy kérdés az, hogy milyen gazdaságpolitikát folytat majd a Fidesz, ez azonban csak valamikor a nyár során fog kiderülni.

Az elemző úgy vélte, mivel meglepetést nem hozott a választás, a piaci szereplők elkönyvelik magukban az eredményt, és innentől kezdve sokkal inkább érdekli majd őket a Görögországnak nyújtandó 30 milliárd euró hitel, illetve az, hogy Lengyelországban a nemzeti tragédia milyen következményekkel fog járni, továbbá, hogy Amerikában milyen irányba megy a gazdaság.

Török Zoltán szerint az új kormánynak első körben le kell majd ülnie a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), és megállapodni egy új, a mostaninál magasabb államháztartási hiánycélban, és ehhez kell majd rendelni a gazdaság-politikát. Amennyiben az új kormány megállapodik az IMF-el, az garancia lesz a piac számára.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője ugyancsak megemlítette, hogy a következő időszakban arra lehet számítani, hogy az új kormány leül tárgyalni az IMF-el. Informálisan talán már az álláspontok tisztázódtak, és a megállapodás lényege az lehet, hogy lehet egy nagyobb költségvetési hiány. Cserébe a piac azt reméli, hogy bizonyos reformértékű vállalások lesznek- fejtette ki.

A szakértő úgy vélekedett, hogy a várakozásoknak megfelelő választási eredménynek nem lesz számottevő piaci hatása, az azonban pozitív, hogy a bizonytalanság "kikerül a képből", vagyis az eredmény alapján arra lehet számítani, hogy egy erős mandátummal felruházott Fidesz-kormány viszi tovább az országot. Kondrát Zsolt is úgy vélekedett: a hétfői piaci mozgásokat nem a magyar választások határozzák majd meg, sokkal inkább a Görögországnak szóló mentőcsomag híre fogja befolyásolni.

Az elemző kifejtette: arról ugyan keveset lehetett tudni, hogy a Fidesz mit akar csinálni, viszont nem hangoztak el a részükről lehetetlen vagy nagyon nagy költségvetési kihatású ígéretek sem. A piac ezért most várhatóan megszavazza a bizalmat a leendő kormánynak.

Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. elemzője szerint kivárás lehet a piacon a parlamenti választás első fordulójának eredménye ismeretében, miközben külföldről pozitív és negatív piaci hatások egyaránt várhatók.

Az elemző szerint sokkal inkább a külföldről érkező hatások alakítják majd hétfőn a kereskedést. A Görögország számára körvonalazódó hitelcsomag például kedvező hatással lehet a forintra is, továbbá pozitív, hogy Amerika egyértelműen kilábalóban van a válságból, ezt újabb adatok erősítették meg pénteken is. A tragikus lengyel eseménynek, az államfő halálának azonban negatív hatása lehet.

Suppan Gergely kifejtette: a Fidesznek megvan a kényelmes parlamenti többsége, de a piac valószínűleg kivár arra, hogy a két forduló közötti kampányban tisztázódik-e a várható gazdaságpolitika, illetve, hogy eldől, lesz-e kétharmados többsége a Fidesznek. Szerző: MTI Eco