Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 8., szerda

7.260 - Kovács Endre: KISGAZDA TALÁLKOZÓ, 2010. december.04. JÁSZÁROKSZÁLLÁS

Feladó: Kovács Endre

Dátum: 2010. december 8. 9:06
Tárgy: A FÖLD KÉRDÉSE
Címzett: , Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>


KISGAZDA   TALÁLKOZÓ,  2010.  december.04.  JÁSZÁROKSZÁLLÁS   !!   Kovács   Endre  :

Feladó: Károly Szíki

Címzett: ,

Elküldve: 2010. december 6. 11:26

Tárgy : A FÖLD KÉRDÉSE

BARÁTAIM!
Kis helyzetjelentés, egy konferencia!
Szíki K.
 
FONTOS A FELSZÍNEN KAPARGÁLNI, DE MÉLYEBBRE KELL SZÁNTANI

- Kisgazdák tanácskoztak Jászárokszálláson-

 

Szorongató föld- és vízügyi kérdésekről, valamint az Alkotmány előkészítési munkálatokról tanácskoztak december 4-én a Kisgazdák Jászárokszálláson. Számos Kisgazda-, Magosz, Falugazda elnök és polgármester mellett több közgazdász szakember és professzor jelent meg és szólt hozzá a tanácskozáshoz.

Szabó Tamás, Felső-Jászság képviseletében és Jászberény polgármesteri tisztségében, országgyűlési képviselőként a térség válságkezelési lehetőségéről beszélt. Véleménye szerint a költségvetés világosan deklarálja, hogy több helyen be tud avatkozni a folyamatokba és a további romlást képes megállítani. A belvíz óriási és tragikusnak látszó méretéről szólva a közmunkások azonnali mozgósításában látja az egyetlen és gyors megoldást. Mielőbb és nagy számban a válság övezte térségekbe kell őket vezényelni.

Farkas Gábor az 1745-ös Jászprevenció példájáról szólt, mely máig ható erővel fogja össze a Jászság gazdálkodóit. Bemutatta a megalakult MAÉSZ Egyesületet, mely a családi gazdálkodók és őstermelők érdekvédelmi szövetsége kíván lenni.

Túri-Kovács Béla beszédében a viták közepette alakuló Alkotmányról, annak mezőgazdasági vonatkozásairól szólt. A jelenlévő figyelmét felhívta arra, hogy erősebben koncentráljanak annak megszületésére, mert nem mindegy, milyen garanciát nyújt a földből élők számára az új Alkotmány és hogyan szolgálja majd egy nemzet jövőjét. Ahogyan sormeghatározó erejű volt az Aranybulla, úgy lehet, újra sorfordító lesz a készülő Alkotmány is, mert akié a föld, azé az ország. Annak védelmét az Uniós és más nyomásokkal szemben garantálni kell.

Elhangzott: kis támogatottság, kis változás, nagy támogatottság, nagy változás. A kétharmados győzelem után mindenki nagy változást remél e területen is. Fontos a felszínt kapargálni, de ezzel a felhatalmazással mélyebbre kell szántani! Magyarországnak nagy lehetőségei vannak, hogy a kitörési pont megtalálásával a környező országoknak és egész Európának példát adjon. Készülni kell arra, hogy 2013-ban új Európai Agrárpolitika lép életbe és az ne találjon bennünket készületlenül. Rendbe kell rakni a tulajdonviszonyokat és pontosan meghatározni, hogy mit akarunk, milyen tényekre épülő szövetkezeti, kis- és középbirtokosi szerkezetet képzelünk el, és miféle családi gazdálkodás-modellben gondolkodunk? A világ mezőgazdasági kibocsátása az elmúlt években 40%-kal nőtt, míg a magyar 26%-kal csökkent. Ez a tendenciát meg kell fordítani.

Végezetül a vízügyről szólt a Kisgazdák elnöke: A vízügy ugyanolyan sarokkérdése az országnak, mint a föld. Ezért erőteljes rehabilitációra van itt is szükség.

Hang Szóró----Mindenről, ami nekünk fontos