Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 15., szerda

7.351 - Orbán Viktor Európa kiteljesedéséről egyeztetett


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Orbán Viktor Európa kiteljesedéséről egyeztetett
2010-12-13 09:46 hírTV

A magyar és a görög kormányfő egyaránt fontosnak tartja az Európai Unió bővítését. Orbán Viktor és Jeórjiosz Papandreu hétfőn Athénban tárgyalt. A magyar kormányfő úgy fogalmazott: a bővítési folyamat egyben Európa kiteljesítését jelenti.

Orbán Viktor a tanácskozást követően elmondta: a Horvátországgal folytatott csatlakozási tárgyalásokat szeretnénk lezárni a magyar elnökség alatt, hiszen a horvát csatlakozás világosan megmutatja az európai perspektívát valamennyi balkáni államnak.

A két miniszterelnök között egyetértés volt abban is, hogy Romániának és Bulgáriának csatlakoznia kell a schengeni övezethez. A sajtótájékoztatón Orbán Viktor elmondta, hogy az Európai Uniónak közös romastratégiára van szüksége. (rá) FH

4 állam adóssága

A krízis-országok (Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország) a német bankoknak és befektetöknek csaknem 513 milliárd euróval tartoznak. A követelések teljes összege 2,2 billió dollárra rúg.

Különadó: módosítanak a telekommunikációs és az energetikai szektornál

Módosítja a telekommunikációs és az energetikai szektorra kivetett különadó mértékét az Országgyűlés szakbizottsága a költségvetési salátatörvény zárószavazása előtt.

A távközlési cégeknek 500 millió forint éves árbevételig nem kellene megfizetniük a válságadót. Eredetileg 100 millió forint volt az adómentesség határa. A javaslat az energiapiac szereplőinek esetében is többkulcsossá teszi az adót, amelynek mértéke 5 milliárd forintos árbevételig 0,3 százalék, afölött pedig 1,05 százalék lenne. Az energetikai szektor válságadója eredetileg egykulcsos lett volna. A különadót már idén is a most megváltoztatott szabályok szerint kell befizetni.

Megemelnék a frakciók működési kiadásait

A költségvetési salátatörvényben emelné meg a számvevőszéki bizottság a parlamenti pártok frakcióinak működési kiadásait a megnövekedett törvényalkotói munkára hivatkozva. Az új javadalmazás különbséget tesz a kormánypártok és az ellenzéki pártok között. Az MSZP, a Jobbik és az LMP-frakció valamennyi tagja után megkapná a képviselői alapdíj 85 százalékát. A Fidesz és a KDNP-frakció csak 55 százalékra számíthatna. Ezen felül - amolyan havi átalánydíjként - valamennyi képviselőcsoportnak járna 25 képviselő alapdíja. A jelenlegi szabályozás szerint a kormánypártoknak az alapdíj 30 százaléka, az ellenzéki pártoknak pedig 60 százaléka jár, átalánydíjat pedig nem kapnak. (pr)