Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 16., csütörtök

7.360 - Dr. Somogyfoki György > Az orvosok kevésbé bíznak az egészségügyben, mint a lakosság

Feladó: Dr. Somogyfoki György
Dátum: 2010. december 15. 22:12
Tárgy:
Címzett: jozsef@kutasi.eu


Az orvosok kevésbé bíznak az egészségügyben, mint a lakosság
 
Míg a lakosság csaknem ugyanúgy bízik az egészségügyben, mint 2002-ben, addig az orvosok körében jelentősen csökkent a bizalom az elmúlt nyolc évben az egészségügy egésze iránt - olvasható abban az összegzésben, amelyet a GfK Hungária és a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. közös bizalomindex-felmérésének eredményeiről készítettek.
Az MTI-hez szerdán eljuttatott anyagban hangsúlyozták: az egészségügy helyzetének megítéléséhez hasonlóan az egészségügyi kormányzat megítélése is jobb a lakosság, mint az orvosok körében. A felmérés alapján a lakosság 44 százaléka szerint végez jó vagy megfelelő munkát az egészségügyi kormányzat, 40 százalék szerint pedig rossz ezen a területen a kormányzati teljesítmény. A megkérdezett orvosok 36 százaléka szerint jó vagy megfelelő munkát végez az egészségügyi kormányzat, 52 százalékuk szerint pedig rosszat - tették hozzá.
A felmérésből kitűnik, hogy különösen a háziorvosok véleménye romlott jelentősen az utóbbi években, ők kifejezetten borúsan látják saját helyzetüket, véleményük szerint az elkövetkező néhány évben nem is várható javulás. A szakorvosok véleménye kevésbé lesújtó, azonban ők is azt tapasztalják, hogy egyre inkább romlik a helyzetük, és ők sem várnak jelentős javulást a következő néhány évben - fűzték hozzá.
Az eredmények alapján arra lehet következtetni, hogy az orvosok az egyre romló körülmények között mégis fenntartják a betegellátás eddigi színvonalát, ezért a lakosság bizalma nem csökkent az egészségügy iránt, és abban mind az orvosok, mind pedig a lakosság egyetért, hogy néhány évig nem sokat javul majd az egészségügy helyzete - idézték az összegzésben Lantos Zoltán egészséggazdasági szakértőt, a GfK HealthCare ügyfélkapcsolati igazgatóját.
Kertész Balázs, a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója szerint a háziorvosok főként azt kritizálják, hogy az eddig is alulfinanszírozott alapellátás helyzete nem javul, reálértéken csökkennek a bevételeik, a szakorvosoknál pedig elsődleges probléma a fizetések, bérek és a kórházi finanszírozás változatlanul alacsony szintje, valamint a szakemberhiány, s az orvosok külföldi munkavállalása.
Az orvosok azonban több kedvező változást hallottak az egészségüggyel kapcsolatban: a konszolidáció, az életpályamodell, a szerkezeti átalakítás, a betegutak szabályozása, a csökkenő adminisztráció és a mentőszolgálat megerősítése kapta a legtöbb jó visszajelzést - emelték ki, hozzátéve: kedvezőtlen változásként az alacsony béreket és az elégtelen finanszírozást, a megszorításokat és az orvosok elvándorlását említették.
A lakosság körében a legtöbbet említett kedvező változás a kórházaknak juttatott többletpénz volt, emellett a mentők korszerűsítését, a háziorvosok kompetenciájának növelését, a pszichiátriai kezelés javulását és az egészségügy átszervezését említették kedvező hírként - fogalmaztak.
Megjegyezték: kedvezőtlen változásként értékelték a válaszadók az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetését, a szabad orvosválasztás fizetőssé tételét, a további megszorításokat, a túlterhelt orvosokat, valamint a kórházbezárásokat.
A kutatásból az is kiderült, hogy a patikaliberalizáció és a súlyponti kórházak megszüntetése, valamint a növekvő állami szerepvállalás teljes mértékben ellentmondásos megítélésű mind a lakosság, mind az orvosok körében, a válaszadók kedvező és kedvezőtlen megítéléssel egyaránt illették ezeket a témákat.