Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 16., csütörtök

7.368 - Terror + közpénz: újabb 130 millió Pintér volt cégének > Hírszerző/New York Times 2010. november 11. 10:23

www.nemzetihirhalo.hu *************
Terror + közpénz: újabb 130 millió Pintér volt cégének
Hírszerző/New York Times 2010. november 11. 10:23

További három éven keresztül őrizheti a Terror Házát a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. (CBSZ), amelytől Pintér Sándor két hónappal belügyminiszteri kinevezése előtt vált meg. A százharmincmilliós megbízás nem az első a cég közpénzes szerződéseinek sorában.

Sokadik közpénzes megbízását nyerte el Pintér Sándor volt cége azóta, hogy a belügyminiszterré avanzsáló politikus-üzletember tavasszal megvált a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. (CBSZ) részvényeitől. Az őrző-védő cég júniusban a Terror Háza védelmére kötött 134 millió forint értékű szerződést három évre a múzeum és az azt fenntartó közalapítvány közös elnökével, Schmidt Máriával.
Az első kör
A Terror Háza Múzeum 24 órás, folyamatos őrzés-védelmi feladatainak ellátására idén januárban írt ki közbeszerzési eljárást azt intézményt fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány. Két cég - a CBSZ és a T.O.M. Controll - tett ajánlatot, de szerződéskötésre nem került sor, mert az egyik pályázat érvénytelen volt.

Az eljárás eredménytelenségéről szóló tájékoztató március 24-én jelent meg a Közbeszerzési Értesítőnek ugyanabban a számában, amely a CBSZ több százmilliós nagyságrendű BKV-s megbízásáról is tudósított. Pintér Sándor a céget ennek másnapján adta el a Prostasia Zrt.-nek.

Az áprilisban újraindított eljáráson ismét érvénytelenítették az egyik pályázatot - a T.O.M. Controll nem felelt meg az alkalmassági követelményeknek, valamint 152 milliós ajánlatát túl magasnak ítélték. Ez azért is értdekes, mert a ringben egyedül maradt CBSZ 135 milliós pályázata is harmincmillióval magasabb volt annál az összegnél, amit a közalapítvány erre a célra eredetileg kiadni tervezett. A közbeszerzési törvény vonatkozó passzusai pedig nem zárják ki, hogy a közbeszerzést kiíró fél érvénytelenítse a pályázatot, ha csak anyagi lehetőségeit meghaladó ajánlatok érkeznek be.

A három évre szóló, idén nyáron kötött megbízás körülményei hagyományt látszanak teremteni: a Napi Gazdaság a múzeum 2007-ben, szintén a CBSZ-szel úgy szerződött 125 millió forint értékben három évre, hogy a közalapítvány előzőleg 87 milliósra becsülte a beszerzés értékét.
A feladat
A mostani, június 21-én kötött szerződés értelmében a CBSZ körülbelül 3700 négyzetméter terület biztosítását fogja ellátni. A havi nettó hárommilló-hétszázezres díjért cserébe tizennégy vagyonőr jár, a dokumentum azonban arra is meghagyja a lehetőséget a feleknek, hogy külön szerződésben állapodjanak meg a biztonsági rendszerek fejlesztéséről vagy fegyveres őrszolgálatról.

A szerződés nem az első Pintér Sándor volt cége új közpénzes megbízásainak sorában: a Magyar Fejlesztési Bank (és a kezelésében álló egyéb vállalatok) mellett a CBSZ komoly szerződéseket kapott a Magyar Villamos Művektől és a Szerencsejáték Zrt.-től is.

Pintér biztonsági cégbirodalmának zászlóshajóját, az Angol utca 77 alatti főhadiszálláson bejegyzett CBSZ-t márciusban az ötmilliós jegyzett tőkéjű Prostasia Zrt.-nek adta el, ismeretlen áron, az adásvétel körülményeiről akkor egyik fél sem kívánt nyilatkozni az MTI-nek. A sajtóban már akkor megjelentek olyan hírek, amelyek a leendő Orbán-kormányban Pintér Sándort nevezték meg a belügyminiszteri poszt várományosaként.

A Prostasia egyszemélyi tulajdonosa, Kántor Tibor nem von magára túl nagy figyelmet a cég irányítójaként: így a Terror Háza biztosítására kötött szerződést sem ő, hanem a Pintér regnálása alatt is a cégvezetésben helyett kapott, jelenleg cégjegyzésre is felhatalmazott vezérigazgató-helyettes, Marton László szignózta.