Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 17., péntek

7.387 - Folkbeats - Ahol a szívem dobban! > Részlet a szervezők ismertetőjéből!

Folkbeats – Ahol a szívem dobban!

Magyarok Szövetsége

SzLenke, 2010, december 12 - 12:33

Közel száz, jobbnál jobb népzenei és világzenei együttes nevezett az észak-amerikai turné fődíjával kecsegtető tehetségkutatóra! December 1-től lehet szavazni az interneten a Port.hu Zene oldalán ugyanis a 2011 februártól májusig zajló élő rendezvénysorozatra a közönség és a zsűri juttatja be az indulókat!

Részlet a szervezők ismertetőjéből:

"A népi kultúra, azon belül a népzene is megkapja a maga felületeit a modern világban, még ha sokszor nem is olyan minőségben és mértékben, mint azt a benne és érte munkálkodók szeretnék.

Az ilyen irányú nevelésben jelentős eredmények mutathatók fel, egyre több igen képzett fiatal zenész kerül ki táncházas körökből, és hangszeres meseterek keze alól. Az ifjú muzsikusok egy része az autentikus népzenében, míg mások a folkban gyökerező világzenében találják meg az önkifejezés lehetőségeit, vagy akár hivatásukat.

A nehezebb szakasz a fiatalok pályára állításával, és még inkább megtartásával kezdődik.

A sok-sok tehetség, akik mind reménykedve kutatják a lehetőségeiket, hisznek és bizakodnak, hogy kemény munkájukkal a közönség megismeri őket, és ezáltal megragadhatnak műfajuk élvonalában. Összességében kevésnek mondható kivételtől eltekintve, nem jutnak el a szélesebb publikumhoz.

Mi, a Folkbeats szervezői, a tehetségkutatók világában eddig példátlan kezdeményezéssel állunk elő. Programsorozatunk mind a fődíj mind az utógondozás szempontjából egyedülálló, és a maga komplexitásában rendhagyó módon hosszú távú bemutatkozási lehetőséget ad gyakorlatilag minden nevezőnek."

Az autentikus népzenei kategóriát február 5-én a Csík Zenekar, a világzenei kategóriát február 12-én a Holdviola műsora nyitja meg. Az ismert koncerttermekben, klubokban rendezett esteket többek között vásár és filmklub színesíti, a koncertek után pedig táncházban szórakozhat a nagyérdemű. A Folkbeats facebook-profilján jegyeket lehet nyerni a rendezvényekre!

A zsűri tagjai többek között: Krulik Zoltán (Makám), Marton László Távolodó (Sziget Fesztivál – Világzenei Nagyszínpad szervezője, író és újságíró), valamint Árendás Péter (Budapest együttes, Tükrös zenekar, tanár) és Mohácsy Albert (Hagyományok Háza, Méta zenekar, Dűvő zenekar).

Az előzetes megállapodás szerint a Folkbeats fő médiatámogatója a Duna Televízió lesz, az Etnoklub és a Kikötő című műsorok folyamatosan beszámolnak a versenyről, a döntőt pedig közvetítik.

Részletekről bővebben a www.folkbeats.hu oldalon.