Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 20., hétfő

7.470 - Rendkívüli ülést tartott a házbizottság az LMP kezdeményezésére,/...

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Rendkívüli ülést tartott a házbizottság Lenhardt őszinte szavai miatt az Új SZDSZ kezdeményezésére
2010-12-18. 07:38 Kuruc.info

Rendkívüli ülést tartott a házbizottság az LMP kezdeményezésére, mert a hétfői plenáris ülésen a jobbikos Lenhardt Balázs a cigánybűnözés és a cigányterror kifejezéseket merészelte használni (ahelyett, hogy például babazsúrnak nevezte volna a lincseléseket). A házbizottság nem hozott állásfoglalást.

A házbizottság ülése után az LMP-s Schiffer András hangsúlyozta, pártja álláspontja szerint az említett kifejezéseknek a használata - függetlenül a beszélő képviselő szándékától - "alkalmas arra, hogy magyar választópolgárok meghatározott csoportját morálisan értéktelenebbnek tüntesse fel".


A Jobbik frakcióvezető-helyettese, Hegedűs Tamás azonban úgy értékelte, hogy a felszólalása nem volt stigmatizáló, mivel az konkrét esetre vonatkozott. Rámutatott: képviselőtársa nevükön nevezte a dolgokat. A Jobbik szerint ez egy "normális politikai vita, nem pedig ügyrendi kérdés", és nem szabad tabuként kezelni ezt a problémát.


A testület tanácskozása után Lenhardt Balázs azt mondta, fenntartja hétfői kijelentéseit. Szerinte a probléma nem egyes kifejezések használata, hanem "az a tényállapot, ami megtörténhet ma, 2010-ben Magyarországon". "Amikor cigánybűnözésről beszélünk, nem azt gondoljuk (...), hogy minden cigány bűnöző lenne, tisztességes, érvényesülni akaró cigányok is vannak. Vannak viszont olyan bűncselekménytípusok, amelyeket jellemzően a cigány etnikum követ el" - fejtette ki véleményét.


Az elhangzottakra Schiffer András úgy reagált: abban nincs vita közöttük, hogy robbanásveszélyes helyzet van Magyarország több régiójában, ahol a nyomor felülmúl minden képzeletet. Szerinte azonban a Lenhardt Balázs által is felvetett jelenségek előidézője "a nyomor, a kizsákmányolás, a kitaszítottság".


Hegedűs Tamás tájékoztatása szerint a házbizottság nem foglalt állást az ügyben.
(MTI nyomán)