Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 20., hétfő

7.471 - Szonda Ipsos: csökkent a Fidesz tábora, az ellenzéké nőtt > 2010. december 20. 07:28 MTI

* www.nemzetihirhalo.hu *************
Szonda Ipsos: csökkent a Fidesz tábora, az ellenzéké nőtt
2010. december 20. 07:28 MTI

Az előző hónapban enyhén fogyatkozott, decemberben viszont jelentősen csökkent a Fidesz tábora - idézi a Népszabadság a hétfői számában a Szonda Ipsos december 8. és 15. között készített közvélemény-kutatásának eredményét.

A "Mozgalmas december: Fidesz le, ellenzék fel" címen megjelent kutatási eredmény szerint május-júniusban még 3,3-3,4 millióan vallották magukat fideszesnek. Novemberig 300 ezren távolodtak el a párttól, most pedig egyetlen hónap alatt ugyanennyien. Az MSZP tábora a választások óta lényegében változatlan, a Jobbiknak a nyári hónapok sikeresebbek voltak, az LMP újra átlépte az 5 százalékos küszöböt.


A Fidesz mostani veszteségei főleg a fiatalok körében, a kvalifikáltabb társadalmi rétegekben nagymérvűek, az átlagos négy százalékkal szemben elérik a 10 százalékot.


A szavazótábor csökkenésének további sajátossága - a Szonda Ipsos felmérése szerint -, hogy inkább a kisvárosokban, falvakban jelentkezik, mint az ország nagyobb lélekszámú településein.


A Fidesztől való távozás erősen összefügg a közhangulat romlásával. Azokban a rétegekben, ahol gyengült a kormánypárt, a múlt hónapban még kiegyensúlyozott vélemények voltak arról, hogy miként alakul az ország sorsa. Most a mérleg egyértelműen negatív, sőt a diplomások körében teljes a fordulat. Novemberben még 50 százalékuk gondolta úgy, hogy kedvező változások zajlanak és 37 százalék volt kritikus, most viszont 48 százalék negatívan minősít és csak 40 százalék értékeli úgy, hogy jó irányba mennek az ügyek.


Az MSZP tábora jelenleg is 800 ezer és egymillió fő között van. A
szocialisták aktivitási szintje a választások óta folyamatosan a Fideszé alatt maradt, most utolérték őket - idézi a Szonda Ipsost a Népszabadság. Az MSZP az áprilisi voksolást követően először került 20 százalék fölé. Jelentősen csökkent a párt elutasítottsága: májusban még 34 százalék volt, az őszi hónapokban 27-30 százalék között mozgott, a most pedig 20 százaléknak vannak erős ellenérzései a szocialista párttal szemben.

A Jobbikot a választásra jogosultak 8-9 százaléka, a biztos pártválasztók 13-16 százaléka támogatta. Ősszel viszont leszálló ágba kerültek: a 20-as, 30-as éveikben járók közül hagyták el őket sokan, de decemberben a tendencia kicsit megtört, sőt egy kicsit visszafordult - állapítja meg a Népszabadságban megjelent Szonda Ipsos-felmérés.


Az LMP-nek április után kismértékben csökkent a tábora, majd stagnált és a szavazók két százaléka támogatta, mostanra azonban újra átlépte az 5 százalékos küszöböt.


A bizonytalan, nem szavazók aránya 45 százalék.