Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 21., kedd

7.486 - A Schmitt Pál államfő elnökölte Szent Korona Testület hétfői ülésén egyhangúlag megfontolásra javasolta/...

www.nemzetihirhalo.hu *************
Ülésezett a Szent Korona Testület
MTI 2010-12-20 14:28

A Schmitt Pál államfő elnökölte Szent Korona Testület hétfői ülésén egyhangúlag megfontolásra javasolta az alkotmány-előkészítő eseti bizottságnak, hogy a Szent Korona szerepeljen a készülő alkotmányban.








Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök, Schmitt Pál köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke (b-j), a Szent Korona Testület tagjai

A hétfői parlamenti döntés előtt - miszerint a Belügyminisztériumtól a Magyar Honvédség veszi át a Szent Korona őrzését - a testület meghallgatta Hende Csaba honvédelmi minisztert az előkészületekről. A testület arra kérte a tárcavezetőt, hogy minél gyorsabban álljon fel az új Szent Korona őrzésére hivatott honvédségi egység.

Schmitt Pál felvetett számos, a Szent Koronával kapcsolatos nyitott kérdést; az állagmegőrzésről, a Szent Korona grafikai ábrázolásáról, a koronaőrök jövendő megjelenéséről, a hiteles másolatokról és ezek országos, illetve határon túli rendezvényeken való megjelenéséről.

Az ülésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki vállalta, hogy a következő, várhatóan jövő év márciusi ülésig tájékoztatja a testület tagjait, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium és az igazságügyi tárca közül melyiket, milyen feladatokkal bízza meg.

A testület tagjai az ülésen megtekintették a Szent Korona ötvösművészi igényességgel elkészített másolatát és a koronaőrök legutolsó, 1909-ben elfogadott díszelgő és szolgálati öltözetét.

A Szent Korona Testület elnöke a köztársasági elnök, tagjai a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A testület évente legalább egy alkalommal ülésezik.

Már benyújtotta a Háznak az alkotmány-előkészítő eseti bizottság a Magyarország alkotmányának szabályozási elveiről szóló határozati javaslatát. Ez egyebek között kitér arra, hogy az alkotmány preaambuluma utaljon a demokrácia, a jogállamiság és az alkotmányosság értékeire, méltassa az ezeréves magyar történelmi múltat, a kereszténység szerepét a magyar történelemben, történeti alkotmányunk értékeit és szerepét. Ezzel kapcsolatban utaljon a Szent Koronára, mint a magyar államiság kifejezőjére