Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. december 21., kedd

7.486 - Magyarország > Simó Endre: Fagyhalál - már 77-nél tartunk

Fagyhalál - már 77-nél tartunk
Budapest, 2010. december 21. kedd

Hetvenhétre emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma. December 8. és 20. között további 36 embertársunk hűlt ki szabad ég alatt és otthonában - tájékoztatott a társadalmi tragédiáról Magyar Szociális Fórum Kerekasztala.

Az áldozatok közül harmincöten a szabad ég alatt lelték halálukat, negyven ketten pedig saját fűtetlen otthonukban hűltek ki. Az elmúlt 12 napban 36-an fagytak meg, csaknem ugyanannyian, mint az előző két és fél hónapban: szeptember 22. és december 7. között.

A múlt évihez képest nem mérséklődő pusztulás arra utal, hogy a megélhetési válság megoldatlan maradt: a lakhatási gond és a megélhetéshez szükséges anyagi eszközök hiánya emberéletekbe kerül. Ezen az állapoton a nélkülözhetetlen társadalmi szolidaritás is csak részben tud változtatni.

A Magyar Szociális Fórum Kerekasztala évek óta sürgeti a lakhatási jog alkotmányba iktatását, és szociális bérlakás program beindítását, hogy minden rászoruló otthonhoz juthasson alanyi jogon. Erről a követeléséről az MSZF a jövőben sem mond le - tudatta Simó Endre, a Szociális Fórum szervezője.