Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. május 11., szerda

9.522 - Új, modern egészségügyet teremtünk! > Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Egészségügyért Felelős Államtitkárság

Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Egészségügyért Felelős Államtitkárság

Dr. Szócska Miklós

egészségügyért felelős államtitkár

Új, modern egészségügyet teremtünk!

2011. május 10. 19:43

Hatalmas lehetőségek rejlenek az eHealth rendszerében – hangsúlyozta Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter Budapesten, a Miniszteri eHealth Konferencia alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón. A konferencián részt vett Szócska Miklós, a NEFMI egészségügyért felelős államtitkára, Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke, információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos és John Dalli, az egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős európai biztos.

Szócska Miklós államtitkár elmondta: Neelie Kroes és John Dalli biztos úr kezdeményezésére magas szintű uniós elektronikus egészségügy munkacsoport alakult az informatikai megoldások lehetőségeinek kiaknázása érdekében. Hatékony rendszerekbe kell beruháznunk, hatékonnyá kell tennünk az ellátórendszereinket – fogalmazott az államtitkár.

Fotó: Hornyák Dániel

Fel kell mérnünk, hogy az új technológiákkal hogyan tudjuk még minőségibbé, biztonságosabbá tenni az ellátórendszereket. Fontos megjegyezni, hogy az elektronikus egészségügyi megoldásoknak csak akkor van értelme, ha a betegek érdekében történik - tette hozzá az államtitkár.

Fotó: Hornyák Dániel

Dr. Réthelyi Miklós kiemelte: az elektronikus egészségügyben rengeteg lehetőség rejlik, azonban ez nem helyettesítheti, és nem is fogja helyettesíteni az orvos-beteg, nővér-beteg kapcsolatot. Hiszen a gyógyitás részben művészet is, s a művészet digitalizálása az egyik legnehezebb feladat – fogalmazott a miniszter. Mindezeket tanítanunk is kell majd az általános iskolától kezdve az egyetemig.

Az Európai Bizottság alelnöke, Neelie Kroes nyomatékositotta: John Dalli biztos úrral személyes jelenlétünkkel is támogatjuk az elektronikus egészségügy fejlesztését. Ami a mai nap után leginkább mély benyomással volt rám – folytatta Neelie Kroes – az a Semmelweis Egyetemen tett látogatás a miniszter úrral. Nagyon jó volt látni, hogy mekkora az elkötelezettsége, a közreműködése azoknak az embereknek, akik kutatómunkát végeznek itt, és az innovációval foglalkoznak. Úgy gondolom, hogy sokan nem is tudják, micsoda munkát végeznek ezen a téren.

Fotó: Hornyák Dániel

John Dalli hangsúlyozta: a növekvő átlagéletkorral együtt növekszik a krónikus betegségek száma is, ezért kiemelten fontos a telemedicina alkalmazása és további fejlesztése. Az elektronikus egészségügy fejlesztését központi feladatának tekinti, s határozottan kiállt amellett, hogy az e-health területén eszközölt befektetések meg fognak térülni.

(kormany.hu)