Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. május 15., vasárnap

9.590 - A "fülkeforradalmárok" gőzerővel dolgoznak hatalmuk végleges bebetonozásán.

www.nemzetihirhalo.hu *************
Fidesz szervezetté válik az Alkotmánybíróság?
2011, május 14 - 10:02 nol nyomán - barikad.hu

Előrehozza június 31-ig az Alkotmánybíróság létszámának tizenöt főre emelését és a testület elnökének parlamenti megválasztását a Fidesz-KDNP kétharmados többsége. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Balsai István, a parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke pénteken nyújtotta be az erről szóló törvénymódosítást.

A "fülkeforradalmárok" gőzerővel dolgoznak hatalmuk végleges bebetonozásán. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az új alkotmány rendelkezik arról, hogy a jelenlegi 11-ről 15 főre emelkedik az Alkotmánybíróság létszáma, valamint a testület elnökét az eddigi gyakorlattól eltérően nem a tagok egymás közül, hanem az Országgyűlés választja meg. Az új alkotmány 2012. január 1-jén lép hatályba, eddig szakmai és politikai körökben azzal számoltak, hogy jövőre növelik a testület létszámát, és még három évig Paczolay Péter marad a testület elnöke, miután az alkotmNyilván csaánybírók idén nyáron, mandátumának lejártával újraválasztják.


Elvben csak egy apró baki szólhat közbe: az új alaptörvény még mindig nem rendelkezik a régi Alkotmány hatályon kívül helyezéséről, ami meglehetősen abszurd.

A Lázár-Balsai javaslat, amelyet a Fidesz-KDNP kétharmados többsége nyilvánvalóan hamarosan meg is szavaz, teljesen átalakítja a tervezett forgatókönyvet. Július 31-ig megválasztják a most hiányzó öt tagot és az új elnököt, aki szeptember elsejével foglalja el hivatalát. A javaslat rögzíti, hogy a hivatalban lévő elnök, Paczolay mandátumát szeptember elejéig meghosszabbítják, hogy ne maradjon elnök nélkül a testület.

Pár hete még voltak olyan fideszesek, akik azt valószínűsítették, hogy akár Paczolay maradhat az AB elnöke. Most viszont egy bennfentes fideszes forrás már úgy fogalmazott: "erre ne vegyenek mérget". Arra, hogy kizárható-e, hogy Áder János (képünkön) európai parlamenti képviselő neve is felmerülhet a posztra - noha Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a választójogi reformot fogja koordinálni - munkatársunknak úgy válaszoltak: "semmi sem zárható ki, mert nevek röpködnek, mások mellett Stumpf Istváné is". Stumpfot a kormányváltás után választották alkotmánybíróvá, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere volt.

Nyilván csak véletlen, hogy éppen Stumpf neve merült fel, ellenben nagyon aggályos is, hiszen Stumpf sohasem volt gyakorló jogász. Ilyen apróságok a Fidesznél egyébként sem számítanak.