Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. május 18., szerda

9.605 - Heves megye csődbe ment!

Heves megye csődbe ment!
barikad.hu 2011, május 17 - 19:13

A "fülkeforradalmárok" minősített tehetetlensége maga alá temette az első megyei önkormányzatot - ilyesmire a módszerváltás óta sohasem volt példa.

Szabó Róbert, a Heves megyei közgyűlés fideszes elnöke a mai napon bejelentette, hogy a megyei bíróság végzésében adósságrendezési eljárást indított a megyei önkormányzat ellen. Hihetetlen, de igaz: a kormánykoalíció egyéves születésnapját egy csődbe ment megyével ünnepelheti.

Az eset hátterében meglehetősen bizarr okok állnak. A csődeljárást a HVL INVEST Ingatlanfejlesztő és Szolgáltató kft. kezdeményezte. A társaság ugyan nem állt közvetlen kapcsolatban az önkormányzattal, ám egy amerikai illetőségű, Delaware államban bejegyzett off-shore hátterű céggel volt szolgáltatási szerződése, mely alapján a Heves megyei közgyűlés idén márciusig mintegy 275 millió forintos tartozást halmozott fel elmaradt bérleti díjként, valamint annak kamataiként. A Sunforest Consulting LLC követelését átadta a fent említett HVL INVEST kft-nek. A Heves megyei bíróság a kérelmet alaposnak minősítette, ezért május 13-án végzést hozott a csődeljárás megindításáról.

Dudás Róbert, a Jobbik Heves megyei elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, tegnap este kapták kézhez azt a meghívót, amely rendkívüli közgyűlés összehívásáról szól május 18-ára, és az eljárás megindításáról szóló végzés megfellebbezéséről döntsön. A képviselő szerint azonban ez már sajnos nem lehetséges, mert a számlavezető bank zárolta a megye számláit és kifizetéseit, tehát a megye valóban fizetésképtelen állapotba került.

Mrkóczki Ádám és Sneider Tamás jobbikos, megyei illetőségű országgyűlési képviselők közös közleményükben leszögezték, a katasztrofális helyzet "egy dilettáns kormány dilettáns helyi mamelukjai hatalmi ámokfutásának köszönhető. A katasztrofális szocialista örökséget további katasztrofális döntésekkel súlyosbították a megyei közgyűlésben, miközben a kormánypártok gondosan elkerülték a valódi elszámoltatást a felelősök megnevezésével mind országos-, mind megyei szinten." A honatyák nehezményezték, hogy a kormány az egykulcsos adó bevezetésével 380 milliárd forintot tettek a leggazdagabb társadalmi rétegek zsebeibe ahelyett, hogy a nehéz helyzetbe került önkormányzatokat segítették volna meg.

Hegedűsné Kovács Enikő, a Jobbik Önkormányzati kabinetjének vezetője, szintén országgyűlési képviselő az eset kapcsán kijelentette: vízválasztóhoz érkeztünk, nem lehet tovább takargatni a bajt, ami az önkormányzatokat országszerte sújtja. A képviselő asszony leszögezte: a Jobbik követeli az azonnali kormányzati beavatkozást, a szaktárca sürgősen nyújtson hathatós támogatást a megyéknek, hiszen Heveshez hasonlóan Pest megye is haldoklik. "A most előállt drámai helyzet már nemcsak az előző szocialista megyei vezetés és a fideszes közgyűlési képviselők szégyene, akik tétlenül szemlélték a megye ellehetetlenülését, hanem a kormányzat szégyene is, hogy egy teljes év alatt nem tett és nem tesz semmit a rendszer konszolidációja érdekében."

Kovács Enikő a legnagyobb bajt abban látja, hogy ilyen esetben a megye nem tudja ellátni maradéktalanul a kötelező térségi feladatait, melyek így, vagy úgy, de végső soron megint a helyi önkormányzatok nyakába szakadnak, akik viszont az így felmerülő plusz anyagi terheket nem tudják vállalni.

Valóban, a magyar önkormányzatok tömeges csőd elé néznek, s már csak idő kérdése, mikor adják fel. A kormánynak nagyon nehéz lesz megmagyaráznia, miért nem tettek semmit, tavaly tavaszi ígéreteikkel ellentétben, de a szférában a kormányzat tökéletes impotenciája és tanácstalansága tapasztalható.

Elképzelhető, hogy erre nincs és nem is lesz magyarázat. Vagy már nem lesz rá kíváncsi senki sem.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a hétvégén még arról beszélt, fordulóponthoz érkeztek a magyar megyék. Ez lenne a beharangozott fordulópont?

Cs.G. - barikad.hu