Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. október 3., hétfő

10.631 - A Magyarok Világszövetsége kegyelettel hajt fejet Makovecz Imre emléke előtt!



From: MVSZ Sajtószolgálat <sajtoszolgalat@mvsz.hu>
Date: 2011. október 1.
Subject: MVSZ: Búcsú Makovecz Imrétől

To: Kutasi József Antal


A Magyarok Világszövetsége kegyelettel hajt fejet Makovecz Imre emléke előtt, akire mint az ezredforduló talán legkiemelkedőbb, iskolateremtő  magyar építészére és mint meghatározó közéleti személyiségre tekint.

Építőművészetében, amelyet a szakma életében is kiemelkedően értékelt, fontos szerephez jutott a magyar népi és a keresztény hagyomány. Magyar értékítéletnél is többet mond erről a globális terjesztésű Financial Times, amelynek mai világhálós kiadásában Edwin Heathcote neves építőmérnök és ismert építészeti szakíró, aki  sokadszor írva róla, így jellemzi őt: „Sok sikeres kortársától eltérően Makovecz nem akart globális szupersztárrá válni: túlságosan kötődött a magyar tájhoz és a nyelvhez. Építészeti, jelképi stílusa egyszerre tette őt nemzetközi ihlető erővé és lefordíthatatlan jelenséggé. Költői volt, karizmatikus, végtelenül nagyvonalú, ugyanakkor megszelidíthetetlen; egy egyedi módon magyar és egy igazán nagy ember”,  „a XX. század egyik legfigyelemreméltóbb és mélységesen politikus építőművésze”.

Közéleti szerepvállalása markánsan nemzeti. Ugyanakkor politikai háttérszereplőként kertelés nélkül támogatta Orbán Viktort. Előbb 1998-ban segítette a két választási forduló között a korábban a felek által elképzelhetetlennek tartott FIDESZ-FKGP-MDF koalíció létrejöttét. Ennek eredményeként megalakulhatott az első fordulóban második helyen végzett FIDESZ vezette Orbán kormány. Egy évvel a 2010-es választásokat megelőzően pedig nyílt szervezkedésbe kezdett, nem titkolva, hogy a kétharmados győzelem a cél.

A Magyarok Világszövetségében előbb 1992-ben, a Magyarok III. Világtalálkozója keretében mondott beszédére emlékeznek sokan. 1997-2001 között a Magyarok Világszövetsége Védnöki Testületének tagja. 2001 januárjában, az MVSZ költségvetési támogatásának puccsszerű megvonását követően elszántan vállalja fel annak visszaszerzését, ám miután falakba ütközik, lemond tervéről és fokozatosan eltávolodik a Szövetségtől.

MVSZ Sajtószolgálat
7296/111001