Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. október 3., hétfő

10.641 - Németek az euróövezetből való kilépést ajánlgatják Athénnek

www.nemzetihirhalo.hu *************
A kiürített, megszaggatott zsákot most már kidobhatjuk, jöhet a következő... - KJ
Németek az euróövezetből való kilépést ajánlgatják Athénnek
MTI, Gazdasági Rádió, 2011. október 2. 21:57

A német kormánykoalíciót alkotó három párt egyike, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) első titkára vasárnap úgy vélekedett, hogy Görögország jobban járna az euróövezet elhagyásával, amennyiben nem lenne képes visszanyerni pénzügyi egyensúlyát.

Alexander Dobrindt a Deutschlandfunk rádióállomásnak adott interjúban kijelentette, hogy Görögország könnyebben talpra tudna állni, ha elhagyná az euróövezetet. "Úgy gondolom, megoldást jelentene Görögország gazdasági stabilitásának helyreállítására, ha ezt az euróövezeten kívül tehetné meg" - idézi a Reuters hírügynökség a vasárnap adásba kerülő interjú írásos kivonatát. A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Angela Merkel kancellár, és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter egyaránt ellenzi Görögország euróövezeti kilépését, csakúgy, mint a kormánykoalíció harmadik tagja, a Szabad Demokrata Párt (FDP) is.

Horst Seehofer, az CSU elnöke, bajor tartományi miniszterelnök nem tartja kizártnak Görögország kilépését az euróövezetből, ami szerinte a német közvéleményben is egyre nagyobb támogatást élvez. Alexander Dobrindt azonban még Seehofernél is tovább ment a Deutschlandfunk rádióállomásnak adott interjúban, mondván, hogy már maguk a görögök is hamarosan rá fognak ébredni arra, hogy az euróövezeten kívül sokkal hamarabb helyre tudnák állítani országuk pénzügyi stabilitását. "Feltehetően már maguk a görögök is sejtik, hogy sokkal könnyebben végre tudnák hajtani a gazdaság szerkezeti átalakítását az euróövezeten kívül, mint azon belül" - mondta Dobrindt az interjúban. "Ezért is hangoztatjuk, hogy lehetővé kell tenni az euróövezet elhagyását" - tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek
    * Működik a görög parlamenti szavazógép, hárulnak az akadályok
    * Visszamennek a szakértők Athénba, de nagyon aggódnak
    * "Görögország gazdag, csak rosszul kormányozták"
    * A görög csőd előnye, hogy egy kockázati tényező kiesik
    * A németek gyorsabban térnének át a szabályozott csődre
    * Megkezdődött a tömeges kivándorlás Görögországból
    * Leépítést, bérbefagyasztást, adóemelést követelnek Athéntól
    * Nem oldódik a pánikhangulat Európában
    * A görögöknek még egy hónapig tart ki a pénzük
    * Villanyszámlához csapja az új ingatlanadót a görög kormány