Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. október 5., szerda

10.662 - Orbánt bíróságra idézték a Balsai-jelentés titkolásáért > 2011. október 05., szerda, 12:45 hvg.hu

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Orbánt bíróságra idézték a Balsai-jelentés titkolásáért
2011. október 05., szerda, 12:45 hvg.hu

Október 4-re idézték Orbán Viktort a Fővárosi Bíróságra a Balsai-féle jelentés titkosítása miatti perben - értesült a hvg.hu. A jelentés még márciusban elkészült, de csak a múlt héten rendelkezett a kormányfő a nyilvánosságra hozataláról. A felperes így elállt a pertől, de a jelentéssel újabb gondja akadt.

Idén áprilisban jelentették be, hogy Balsai István akkori fideszes országgyűlési képviselő, miniszteri megbízott elkészült az öt évvel ezelőtti őszi rendőri túlkapások hátterének vizsgálatával. A mintegy 150 oldalas anyagot - mint arról beszámoltak - Balsai át is adta Orbán Viktor kormányfőnek. A jelentés szerint a közterületen elfogott civilekkel szemben folytatott eljárások törvényt sértettek, legalábbis Balsai aggályairól írt.

A jelentés tizennégy bűncselekményt sorol fel - így többek közt terrorcselekményt, az elöljárói intézkedés elmulasztását, a lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélést, a kényszervallatást, a hamis tanúzást és még a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését is -, amit az egyes hatóságok vezetői és beosztottjai elkövethettek 2006 őszén. A dokumentumban Balsai és csapata felvetette az akkori politikai és rendőri vezetés büntetőjogi felelősségét is. A közöltek ellenére a jelentést egy héttel ezelőttig nem hozták nyilvánosságra. Talán azért, mert egyébként a Fideszben sem túl büszkék a tartalmára.


Idéző végzés a kormányfőnek Fotó: hvg.hu

Idén június 17-én és augusztus 12-én is kérte az igazságszolgáltatás visszaéléseivel foglalkozó Minda Zoltán a közélet tisztaságáért küzdő Tiszta Energiával Magyarországért (Tempo) Párt több tagjával együtt, hogy adják ki neki a jelentést. Miután az anyagot nem kapták meg, a párt képviselői augusztus 28-án keresetet nyújtottak be a Fővárosi Bíróságra, hogy így kényszerítsék ki a közérdekű adatok kiadását Orbán Viktor miniszterelnöktől. A bíróság a kérelmet alaposnak találta, s szeptember 9-én kiállította a kormányfő mint alperes számára az idézést. A hvg.hu birtokába jutott végzés szerint Orbán Viktornak október 4-én 14.30-kor kellett volna megjelennie a tárgyaláson.

A felperes, a Tempo még így sem jutott hozzá a jelentéshez, viszont az anyag tíz nappal később, szeptember 26-án teljesen nyilvános lett, felkerült az Országgyűlés honlapjára. Emiatt Minda Zoltánék úgy döntöttek, elállnak a tárgyalástól. A jelentést górcső alá véve azonban újabb leveleket írtak Orbán Viktornak és Balsai Istvánnak.

Balsainak kötelessége lenne a feljelentés?

Problémásnak találták ugyanis a szervezet tagjai azt, hogy bár Balsai vizsgálódott, ennél tovább nem ment, holott kötelessége lett volna. Balsai István a jelentésben maga rögzíti, hogy eljárását országgyűlési képviselőként, a miniszterelnök megbízása alapján végezte. A Büntetőtörvénykönyvben megfogalmazottak szerint mind a képviselő, mind a kormányfő hivatalos személy, akik, ha bűncselekmény jut a tudomásukra, hivatalból kötelesek feljelentést tenni. Balsai tizennégy bűntettet sorolt fel a dokumentumban.

A hatóságokhoz azonban sem a jelenleg már alkotmánybíróként dolgozó egykori képviselő, sem a kormányfő nem fordult a 2006-os rendőri erőszakkal kapcsolatos ügyek kapcsán, aminek indokára Minda Zoltánék szintén választ várnak. Már csak azért is, mert a "perkirályként" elhíresült felperes - mint arra felhívták az alkotmánybíró és a miniszterelnök figyelmét - más bűncselekmények kapcsán adott jelzései is reagálás nélkül maradtak, pedig, miután szintén az érintettek tudomására jutottak, hivatalos személyként kellett volna kezelniük, s a megfelelő helyekre továbbítaniuk őket. Az is lehet persze, hogy a párt jelzéseit különféle vélt visszaélésekről a "hivatalos személyek" nem értékelték kellően megalapozottnak.

Nem rendhagyó az sem, hogy vezető politikusok nyilvánosan beszélnek arról, bizonyos ügyekben erős a gyanúja a bűncselekményeknek, mégsem tesznek feljelentést. Medgyessy Péter lemondása után például arról beszélt, hogy a koalíciós partner "SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel", mégsem fordult az ügyészsághez. Gyurcsány Ferenc pedig mentelmi ügyének szavazása után arról írt blogján, hogy a kiadatása mellett szavazók között alig akad, aki ne fogadott volna el törvénytelen kampánypénzt. A feljelentés itt is elmaradt.

Mai fejlemény, hogy a parlament emberi jogi bizottsága az ügyészséghez is továbbította a Balsai-jelentést. Meglehet, ezzel Minda újabb levelei is okafogyottá válnak.

Cs. B.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:
    * Gyurcsány a hibás - itt van Balsai jelentése 2006-ról
    * Közérdekűadat-igénylő irodát nyit az LMP
    * Rászálltak az ügyészek a perkirályra
    * Ejtették a perkirály elleni vádat
    * Kizárólagos állami kezelésbe kerülnek a személyes és közérdekű adatok