Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. október 8., szombat

10.680 - Ennél pocsékabb közhangulat csak 2009 tavaszán volt > 2011. október 07., péntek, 13:10 hvg.hu

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Ennél pocsékabb közhangulat csak 2009 tavaszán volt
2011. október 07., péntek, 13:10 hvg.hu

Folytatódik a negatív tendencia az internetes közhangulat alakulásában - derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Az elmúlt hónapban újabb 3 pontot csökkent a hvg.hu NetHangulat index értéke, és az október végi 15 pont már 25 ponttal alacsonyabb a választások utáni értéknél. Csupán a netpolgárok 9 százaléka látja pozitívan a folyamatokat, 86 százalékuk ellenben úgy érzi, rossz irányba mennek a dolgok.

A tavaszi országgyűlési választásokkal fordulóponthoz érkeztünk a Nethangulat mérések történetében: a Fidesz elsöprő győzelmének eredményeként április végére 14, májusban pedig további 3 ponttal nőtt a NetHangulat index, és az akkor mért 40 pont 2006 májusa óta a legmagasabb érték volt. Bár a következő hónapokban némiképp csökkent az index értéke, a korábbiakhoz képest bizakodó hangulat egészen október végéig kitartott: ekkor 36 ponton állt az index, alig valamivel alacsonyabban, mint a választásokat követően.

Az előző november azonban újabb fordulópontot hozott - arra ugyanis már ugyancsak 2006 óta nem volt példa, hogy az index egyetlen hónap leforgása alatt 7 pontot zuhanjon. A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kormánydöntés tehát jelentős hatással volt az internetes közhangulatra. A következő hónapokban - ha kisebb ütemben is, de - tovább csökkent az index értéke; és bár júniusban úgy tűnt, megfordul (vagy legalábbis megáll) a trend, az elmúlt három hónapban ismét 7 pontos esést mértünk. Az októberi 18 pont a legalacsonyabb érték a választások óta, 25 ponttal kevesebb, mint a tavaly májusi, sőt 8 ponttal a választások előtti pontszámot is alulmúlja.

A hvg.hu NetHangulat Index alakulását meghatározó alapkérdés a korábbi hónapokkal megegyező módon most is a következő volt: Általában milyennek látja Ön a magyarországi helyzetet? Inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok? (...)