Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. október 10., hétfő

10.705 - Az elszámoltatási kormánybiztos szerint egyértelmű Bajnai Gordon felelőssége a Hajdú-Bét-ügyben.

www.nemzetihirhalo.hu *************
Budai: Egyértelmű Bajnai Gordon felelőssége
2011. október 9., 10:52 fidesz.hu

Az elszámoltatási kormánybiztos szerint egyértelmű Bajnai Gordon felelőssége a Hajdú-Bét-ügyben. Budai Gyula hivatala a héten fejezte be a baromfi-feldolgozó csődjének vizsgálatát. A jelentés szerint a tulajdonos Wallisnak minden pénzügyi tranzakcióról tudnia kellett. A Hajdú-Bét csődje után a gazdák hiába várták a milliárdos szállítói hitelek kifizetését, 600 libatenyésztő család ment csődbe.

2006-ban a Hajdú-Bét károsultjai hiába tiltakoztak, a leadott libáikért felhalmozódott 5 és fél milliárd forintot senki nem fizette ki nekik. Néhány hónapon belül 600 család ment csődbe, kilencen öngyilkosok lettek. A termelők a Hajdú-Bét akkori tulajdonosának, a Wallis Rt.-nek a vezérigazgatóját, Bajnai Gordont tették felelőssé az ügyben.

A Magyar Nemzet birtokába került jegyzőkönyvek alapján a Wallis Rt. egy évvel a baromfi-feldolgozó felszámolása előtt a Hajdú-Bét milliárdjaival spekulált a devizapiacon. A megbízási szerződésből - amelyet Bajnai is aláírt - kiderül, hogy a cég vezetése több mint 25 milliárd forintot biztosított a tulajdonos Wallis Rt.-nek, hogy az határidős devizaügyletekkel csökkentse a cég bevételeinek árfolyamkockázatát. A tranzakciókról szóló kimutatások szerint az ügyletek túlnyomó részt veszteségesek voltak.

Egy másik dokumentumból az is kiderült, hogy 2004 januárjában - amikor első fokon már megállapították a cég fizetésképtelenségét - a Hajdú-Bét lemondott 119 millió forintos, Bábolna Rt.-vel szembeni követeléséről. A dokumentumot Bajnai is aláírta. A Bábolna három hét múlva mégis rendezte adósságát, a pénz viszont már egyből a Wallishoz került. Bajnai mindvégig azt állította, nem csak a libatenyésztők, a Wallis is sokat veszített.

Nem kívánok ezzel tovább foglalkozni, de megértem azoknak a fájdalmát évek múltán is, akik a Hajdú-Bétben a Wallishoz hasonlóan sok pénzt, sok lehetőséget veszítettek el, és együttérzek velük - fogalmazott 2009-ben Bajnai Gordon.

Az elszámoltatási kormánybiztos szerint egyértelmű Bajnai Gordon felelőssége. Budai Gyula hivatala a héten fejezte be a Hajdú-Bét ügyének kivizsgálását. Mint mondta: Bajnai Gordon felelőssége az első perctől felvetődött ebben az ügyben. Hangsúlyozta: nem hagyható figyelmen kívül, hogy amikor ezek a tranzakciók, ügyek történtek a Hajdú-Bét vonatkozásában, akkor a Wallis volt a többségi tulajdonos, és Bajnai az elnök-vezérigazgató. Bajnai Gordonnak tudnia kellett mindenféle pénzügyi tranzakcióról, amely ezen ügylettel összefüggésbe került - fűzte hozzá.

Az elszámoltatási kormánybiztos az összefoglaló jelentést átadta az ügyben eljáró Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. A Hajdú-Bét felszámolása után eredetileg még a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség rendelt el nyomozást hűtlen kezelés, csődbűntett és hivatali visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.
(hirtv.hu)

kapcsolódó
   Budai Gyula: Nem állunk meg az elszámoltatás útján
   Bajnai Gordon esete a mezőgazdasággal