Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. október 11., kedd

10.713 - Forradalmi átépítés a Kossuth téren > 2011, október 10 - 17:33 Barikád.hu

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Forradalmi átépítés a Kossuth téren
2011, október 10 - 17:33 Barikád.hu

A kormány tervei szerint 2012-ben megkezdődnek a Kossuth tér átépítési munkái, melyeket a tervek szerint 2014 márciusára be is kell fejezni. Két és félmilliárd forintos költségvetés: látványberuházás?


A 2012-es költségvetési törvény-tervezete már tartalmazza azt az összeget, melyet a kormány az Országház körül futó tér teljes megújítását célozza. A tervek szerint 530 millió forint a felszíni parkolót kiváltandó mélygarázs építésére, 845 millió egy parlamenti látogató központ létesítésére (?), míg 1 milliárd 25 millió forint a Kossuth tér történelmi rekonstrukciójára lett betervezve.

Az előterjesztést Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Balsai István jegyezték, utóbbi azóta alkotmánybíró lett.



A tervek szerint a régi szobrok is visszakerülnének helyükre, Károlyi Mihály alakját ugyanis csak 1952-ben állították, előtte ott az 1918-as forradalomnak nevezett puccs áldozatának, gróf Tisza Istvánnak állt szobra.

A probléma a költségeknél kezdődik, mert az már most jól látható, hogy 530 millió forintból nem lehet mélygarázst építeni - a metró közelsége, a Parlament műemlék mivolta, meg a Duna közelsége miatt speciális tervezési, műszaki eljárásokra van szükség, tehát az összeg legfeljebb az engedélyezésekre futja. Tovább bonyolítja a helyzetet az Országház kiemelt biztonságának kérdése, hiszen nyilvános mélygarázst itt gyakorlatilag lehetetlen üzemeltetni, annyira időigényes lenne, hiszen minden lehajtó gépjárművet tűzszerészeti vizsgálatnak kellene alávetni.


A Kossuth tér egyébként jelenleg a Főváros kezelésében áll, de már évek óta tervben volt, hogy azt átadja az Országgyűlés Hivatalának.


Egy biztos: Kossuth Lajos nagy forradalmár volt, s a Fidesz-KDNP sem akar elmaradni mögötte, legalábbis a látványberuházások terén. Mert az nyilvánvaló, hogy tervezett költségek a kivitelezés végére elérhetik, sőt meg is haladhatják az ötmilliárd forintot. Ismerve a magyar államháztartás nehézségeit felmerül a kérdés: ez most mindenképpen időszerű?


Cs.G.


Kapcsolódó:

   Demszky elismerte felelősségét a BKV-ügyben (Index)
   Lesújtó elemzés született a Demszky-rezsim korszakáról - a bűnös még mindig szabadlábon (Kuruc.info)