Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. december 1., csütörtök

11.185 - A Lidl magyar és német központja közötti feszültség nő

From: Dr. Somogyfoki György
Date: 2011. december 1.
Subject: A LIDL-blokád útlezárás tizedik napja
To: Kutasi József Antal

A Lidl magyar és német központja közötti feszültség nő
A VÉSZ legújabb közleménye a fejleményekről.Thu, 2011/12/01 - 11:31

A LIDL-blokád útlezárás tizedik napja

Vannak igazságszerető, küzdelmünkkel szolidáris emberek a LIDL menedzsmentjének belső apparátusában is, akik tudják és átérzik, hogy nem profitért, hanem a kisemmizett cégek életben maradásáért, s közel száz család egzisztenciájáért harcolunk. Időről időre tájékoztatnak bennünket a LIDL felső vezetésében zajló eseményekről, a magyar menedzsment belső, és a német központtal támadt ellentéteiről. Ők tájékoztattak minket arról, hogy súlyos konfliktus tört ki a német központ és a magyar vezetőség között a Budapest, III. Bécsi úti áruház és más beruházások ügykezelése, továbbá a VÉSZ akciója folytán hatalmasra nőtt költségek és veszteségek miatt. Ez utóbbiak miatti felelősség kérdését a német központ ki akarja vizsgálni. Mivel a német sajtó is érdeklődni kezdett a LIDL magyarországi dolgai iránt, várható, hogy a következő napokban fokozódni fog a feszültség a német központ és a magyar menedzsment között. Presztizs-okokból, PR-módszerekkel, egységet színlel a sajtó előtt a magyar menedzsment, valójában a saját köreiben is megkezdődött a bomlás.

Mivel a magyar sajtó egy része – nyilván a LIDL nyomására és ígéreteire hallgatva – az utóbbi napokban csak a LIDL álláspontját közvetíti, s éppen az utóbbi hetekben bénult le egy büntetőjogi jellegű támadás következtében a honlapunk, kérünk minden igazságszerető, komoly sajtómédiumot, minden lehetséges eszközzel, az írott, elektronikus és internetes sajtó eszközeivel egyaránt segítsen nekünk a társadalmi kommunikációban.
Különösen fontos lenne három tény átvitele a közvélemény tudatába az üggyel kapcsolatban:
- nem igaz, hogy a LIDL teljes mértékben kifizette a fővállalkozó GROPIUS Zrt.-t; ezt többek között a 170 millió letétbe helyezése is bizonyítja;
- a GROPIUS sorozatos, bizonyított szerződésszegése folytán semmiféle veszélye nem áll fenn annak, hogy a LIDL-nek kétszeresen kellene kifizetnie az elvégzett, átvett és használatába vett munkát;
- a VÉSZ-nek semmi köze nincs a LIDL áruházak elleni bombafenyegetésekhez.

A LIDL-blokád útlezárás tizedik napja a VÉSZ egységének és az összefogás szélesedésének jegyében telt el. Egyre többen lépnek be a Szövetségbe, s csatlakoznak az érintett cégek megmentéséért vívott küzdelemhez. A nagy taglétszám lehetővé teszi, hogy a cégek a maguk munkáját is végezzék, ugyanakkor, az aktivisták, egymást váltva, változó létszámmal ugyan, de fenntartsák a blokádot, és fokozzák az akciók számát és erejét.

A VÉSZ megkapta a területhasználati engedélyt az útlezárásnál, a szigetszentmiklósi LIDL Logisztika főkapujánál lévő területre, melegedő sátor, főzési terület és mobil WC használatára.

A Székesfehérvári Rendőrkapitányságon ma 1 órakor lesz a meghirdetett és bejelentett székesfehérvári útlezárás egyeztetése. Ezen a VÉSZ képviselője bejelentést fog tenni arról, hogy a LIDL, az Alba Ipari Park egyik utcáját, a Zsurló utcát, amely logisztikai központjához vezet, s amely közterület, önhatalmúlag, jogsértő módon, egyszerűen lezárta. Elképzelhető, hogy ezt a rendőrség hallgatólagos, cinkos támogatásával tette. Pedig ebben az utcában van más cégek telephelye is. Ennek azért van jelentősége, mert a VÉSZ az útlezárás egyik szakaszát éppen a Zsurló utcára jelentette be.

A blokádot folytatjuk.

Budapest, 2011. december 1.

VÉSZ Akcióparancsnokság  /  http://www.szentkoronaradio.com/belfold/2011_12_01_a-lidl-magyar-es-nemet-kozpontja-kozotti-feszultseg-no

A VÉSZ további akciókkal küzd a Lidl ellen
A székesfehérvári logisztikai központhoz vezető utakra jelentenek be félpályás útlezárásokat.

Wed, 2011/11/30
Lajkó Gábor úr, a LIDL egyik vezetője, újabb ötlettel állt elő a LIDL áruházát megépítő, de a LIDL által megsemmisülésre ítélt cégek helyzetének „megoldására”. Felhívta az egyik érintett cégvezetőt, azzal a javaslattal, hogy a VÉSZ hagyja abba a LIDL elleni fellépést, cserébe majd munkát kapnak további beruházásokon, például sütödék építésén. 
E munkákhoz kapcsolódva pedig kompenzálni fogja a LIDL az érintett cégeknek az áruház építésével összefüggésben keletkezett veszteségeit.

Ezek szerint mégiscsak van keret a „kompenzációra”, akár kétes módon is?
Ezek szerint mégsem fenyeget a „kétszeres kifizetés” állandóan ismételgetett veszélye?
Ezek szerint mégiscsak jogos a kisemmizett cégek követelése?

A LIDL vezetősége tisztában volt a GROPIUS rosszhiszemű, szerződésszegő magatartásával. A VÉSZ elnöke jelen volt azon a tárgyaláson, amelyen Csáktornyai Gyula, a GROPIUS vezérigazgatója már meg sem jelent. A LIDL vezetői ekkor már, amikor késő volt, kikeltek Csáktornyai viselt dolgai ellen, jogi fellépést fontolgattak, de Lajkó úr minden felvetésre feltűnő buzgalommal vette védelmébe a GROPIUS vezérigazgatóját. Nem tudjuk, feltették-e a LIDL vezetői azóta a kérdést: vajon miért?

A VÉSZ elnöke megtette a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságon a bejelentést a LIDL áruházak elleni bombatámadásokra vonatkozó provokációval kapcsolatban. A rendőrkapitány úr kifejezett kérésére a VÉSZ elnöke tájékoztatta az ügyről Dr. Gyalog Balázs ügyvéd úron, a LIDL Bt. jogi képviselőjén keresztül a LIDL vezetőit. Kérte a vásárlók biztonsága érdekében a szükséges lépések megtételét, amíg a veszély elmúlik, s erre vonatkozóan felajánlotta a VÉSZ országos aktivista hálózatának segítségét is.

A VÉSZ hivatalosan bejelentette a Székesfehérvári Rendőrkapitányságon a LIDL székesfehérvári Logisztikai Központjának megközelítési útjaira meghirdetett félpályás útlezárást.

További nappali és éjszakai akciók állnak előkészítés alatt a következő időszakra.

A LIDL-blokád útlezárás kilencedik napja a drámai fesztültség hangulatában telt el. Egyre inkább robbanásveszélyes az aktivisták lelkiállapota. De nemcsak az aktivistáké: tömegével kapjuk a harcias, szolidáris nyilatkozatokat, amelyek arról szólnak, hogy ezt egy néppel nem lehet megtenni.

Budapest, 2011. november 30.
VÉSZ Akcióparancsnokság  / 
http://www.szentkoronaradio.com/belfold/2011_11_30_a-vesz-tovabbi-akciokkal-a-lidl-ellen  (kiemelések tőlem, albafi@haza.fi