Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. december 6., kedd

11.225 - Közbizalom - Borbély Zsolt Attila Patrubány Miklósról

From: MVSZ Sajtószolgálat

Date: 2011/12/5
Subject: Közbizalom - Borbély Zsolt Attila Patrubány Miklósról
To: Kutasi József Antal

Közbizalom

 

A Magyarok Világszövetségének kálváriája akkor kezdődött, amikor 2000. májusában a küldöttek nem a szervezetbe a küldöttgyűlés előtt négy nappal belépő Boross Pétert választották meg elnöknek, hanem a Világszövetség újjáépítésében kezdettől részt vevő, és négy éves tiszteletdíját közcélra fordító Patrubány Miklóst. A leköszönő elnök, Csoóri Sándor hívei bojkottba léptek, amivel megbénították a szervezet kulcsszervének, az elnökségnek a működését fél évre.


Sajátos és szomorú, hogy az MVSZ-t azután érte a legnagyobb csapás, a 200 millió forintos állami támogatás megvonása, amikor már a siófoki küldöttgyűlésen 2000 december elején a szervezet rendezte sorait. Azóta tart az MVSZ elleni hadjárat, melyben tudatosan vagy spontánul, de együttműködik a korábbi elnök és köre, a kormányzati hatalom, az MVSZ-t elhagyók továbbá a bal és a jobboldali sajtó.

Nem állítom, hogy Patrubány Miklós elnökként nem követett el hibákat az elmúlt tíz évben s azt sem, hogy ne lehetett volna a szervezeten belül tartani sok értékes embert, aki az eltelt fél évtizedben kilépett. De azt igen, hogy ellentétben a korábbi elnökkel, Patrubány Miklós mindig minuciózusan ügyelt az alapszabályzat betartására s azt is, hogy állami támogatás nélkül az MVSZ többet teljesített nemzetpolitikai szempontból az elmúlt tíz-tizenegy év alatt, mint azt megelőzően állami támogatás mellett. A 2004-es népszavazás, melynek gyümölcsét 2010-ben arathatta le a Nemzet az Orbán-kormánynak köszönhetően, a Honlevél újság kiadása, a Magyarságtudományi füzetek kiadása, a színvonalas Világkongresszusok mind önmagukért beszélnek.


Mindazonáltal most a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntéssel megfosztotta Patrubány Miklóst elnöki tisztségétől, arra hivatkozva, hogy 2008-ban, a legutóbbi tisztújító kongresszuson a szavazás után nem számolták meg a szavazatokat régiónként. Miközben a küldöttek 95%-a támogatta Patrubányt és a küldötti mandátumok igazolásából lehet tudni, hogy attól függetlenül, hogy melyik régióból származtak az ellenszavazatok, régiónként megvolt az alapszabályzatban előírt támogatottsági arány.


Vagyis egy mondvacsinált formai indok vezette a bíró testületet egy súlyos döntés meghozatalában s nem a küldöttek egyértelműen kinyilvánított akaratának tiszteletben tartása. Ez egy demokráciában, ahol az igazság végső letéteményese a független bíróság kell, hogy legyen egyszerűen megengedhetetlen. E döntéssel nem az MVSZ veszített a legtöbbet, hanem a jogállam, illetve a közbizalom. A közbizalom, amin alapszik az a társadalmi –politikai rendszer, melyben élünk s amit jobb híján demokráciának hívunk.

 

Borbély Zsolt Attila

 A szerző a Magyarok Világszövetsége Szabályzat-felügyelő Bizottságának elnöke.

 MVSZ Sajtószolgálat

7355/111205