Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. december 19., szerda

16.114 - Nemzeti Fejlesztési Minisztérium > Befejeződött a Kelenföld-Székesfehérvár vasúti vonalszakasz felújításának első üteme


Feladó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Dátum: 2012. december 14. 10:19
Tárgy: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele 2012-12-14

Tovább bővül a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjának jogosulti köre

Tovább bővíti a Kormány a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjának (NET) jogosulti körét. A jövőben a nyugdíjasok és a közmunkaprogramban résztvevők is felajánlhatják ingatlanjukat az Eszközkezelő részére.

Befejeződött a Kelenföld-Székesfehérvár vasúti vonalszakasz felújításának első üteme

A közel 70 km vasúti vonalszakasz korszerűsítésének célja az elővárosi közlekedés fejlesztése, az érintett települések megközelíthetőségének javítása, a vasúti személy- és áruszállítás részarányának növelése, a 7. számú főút és az M7 autópálya tehermentesítése. Közlemény.

Hatósági vizsgálat tárja fel a repülőtéri meghibásodás körülményeit

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret 2012. december 7-én zárták le a Budapest Airport vagyonkezelésében álló irányítótorony és a repülőtéri vezérlőfunkciók elektromos ellátórendszerének sérülése miatt. Az eljáró hatóságok és felügyeleti szervek eredményes együttműködésének köszönhetően a repülőgépek és földi járművek irányítása a repülőtér megnyitása óta zavartalan. A Légügyi Hivatal közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja meg a műszaki meghibásodás körülményeit. Közlemény.

Rekordszámú település vett részt az Európai Mobilitási Héten

Az önkormányzatok és civil szervezetek lelkes szervezőmunkájának is köszönhető, hogy az Európai Mobilitási Hét idei magyarországi eseménysorozata minden korábbinál sikeresebben zajlott le – mondta el Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár 2012. december 11-én, Budapesten. A szaktárca eredményeket összegző szakmai konferenciáján elismeréseket adtak át a legjobban teljesítő helyhatóságoknak és munkatársaiknak.

Elkelt 1,25 millió magyar EUA egység az Európai Energiatőzsde hétfői aukcióján

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2012. november 28-án kötött megállapodást a lipcsei székhelyű Európai Energiatőzsdével (EEX), amely megtartotta első aukcióját az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszere (EU ETS) második kereskedési időszakában nyilvántartott magyar EUA kibocsátási egységekre vonatkozóan.

Dohai döntés a Kiotói Jegyzőkönyv folytatásáról és az új globális keretrendszer munkaprogramjáról

Megállapodással zárult a Dohában megrendezett ENSZ klímacsúcs. A résztvevő tagállamok megegyezése nyomán 2013. január 1-jétől második kötelezettségvállalási időszakába lép a Kiotói Jegyzőkönyv. Magyarország a kiotói kvótatöbblet megőrzésében, az együttes végrehajtás projektek folytatásában és a nemzetközi klímafinanszírozás terén is eredményesen képviselte érdekeit. A megállapodás teret nyit a hazai gazdasági növekedés és a zöldgazdasági fejlesztések előtt. A 2020 utáni időszak szabályainak kialakítására intenzív nemzetközi szakértői munka indul.

Elkezdték a Déli Áramlat építését

Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében ünnepélyesen megkezdték pénteken a Déli Áramlat földgázvezeték építését a dél-oroszországi Anapa közelében.

Adósságrendezési megállapodást kötött a nyíregyházi önkormányzat és a Szabolcs Volán

Adósságrendezési megállapodást kötött a nyíregyházi önkormányzat és a Szabolcs Volán Zrt. a helyhatóság által a helyi közlekedés finanszírozásában felhalmozódott csaknem 1,5 milliárd forint tartozás kiegyenlítésére pénteken, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

Országosan egységes mobilfizetés a közlekedésben

A kormány elfogadta, így a közeljövőben kihirdethetik a törvény alapján létrehozandó Nemzeti Mobil Fizetési Rendszer kormányrendeleti szintű részletszabályait. A rendszer a mobiltelefonos fizetési technológiát felhasználó egységes állami platformként működik majd, első lépcsőben a parkolási közszolgáltatások és az autópálya matricák elektronikus értékesítésében. A korszerű megoldásnak köszönhetően az igénybe vevők gyorsan, kényelmesen, költség- és készpénzkímélő módon egyenlíthetik ki egyes közszolgáltatások díjait. Közlemény.

Változatlan e-matrica díjak személygépkocsikra 2013-ban is

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendeletmódosítási tervezete szerint az autósok a jövő évben is az ideivel megegyező árakon vásárolhatnak e-matricát a személygépkocsikra. A szaktárca a megtett úttal arányos elektronikus díjfizetés jövő nyárra tervezett bevezetéséhez igazítja a jogszabályi előírásokat. Közlemény.