Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. augusztus 25., vasárnap

17.622 - Magyarok Világszővetsége: Háború Szíriában - Aleppo és Homsz


Feladó: MVSZ Sajtószolgálat
Dátum: 2013. augusztus 24. 22:13
Tárgy: Háború Szíriában - Aleppo és Homsz
Címzett:
Kutasi József Antal



Válságosra látszik fordulni a szíriai polgárháború. Bízva abban, hogy nemcsak Németország és Oroszország veti el a külföldi katonai beavatkozás gondolatát, és végül mégiscsak sikerül politikai megoldással rendezni az évek alatt közel százezer áldozatot szedő „polgárháborút”, kevéssé ismert információt osztunk meg olvasóinkkal a harcok során leggyakrabban említett két szíriai város, Aleppo és Homsz régmúltjáról.

 

Háromezer évvel ezelőtt, Kr.e. I. évezredben Aleppo városa az önálló Arpad fejedelemséghez tartozott, állapítja meg a Cambridge Ancient History történelmi monográf sorozata. Az 1970-ben kiadott The New American Bible is, amelyhez VI. Pál pápa írt előszót,  909. oldalán megerősíti az önálló államisággal rendelkező Arpad fejedelemség létét. Az asszír haderő évekig ostromolta a fejedelemséget. Annak fővárosa azonban három évig ellenállt, míg végül Kr.e. 740-ben az asszír haderő a füstölgő romhalmazba bevonulva, ott már élő embert nem talált – tudósít az Aleppo városától északra húzódó Arpad fejedelemségről az Enyclopeadia Hungarica (Calgary, 1998).

 

Homsz városa mintegy félúton fekszik Damaszkusz és Aleppo között. Azt talán még kevesebben tudják, hogy mi volt Homsz városának régi neve. Amint arról az Ausztráliában kiadott angol nyelvű Syria című útikalauz 200. és 219. oldalán tudósít, Homsz városának régi neve Emesa volt. (Lonely Planet Publications Pty Ltd, Hawthorn, Victoria, 1999).

 

A könnyebb tájékozódás kedvéért alább mellékeljük az útikalauz Szíria-térképének egy részletét, és olvasóinkra bízzuk, hogy az angol nyelvű kiadványokban szereplő Arpad és Emesa helyes kiejtését megfejtsék. Az első helyes válasz beküldőjét megajándékozzuk Dr. Baráth Tibor – A Régi Kelet. Elfelejtett magyar évezredek? című kötetével…

 

 

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8018/130824