Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. augusztus 28., szerda

17.651 - DrEsterházy Orsolya Így nézne ki a Szíria elleni ún. "Önkéntesek Koalíciója".




Így nézne ki a Szíria elleni ún. "Önkéntesek Koalíciója". 

Az "Önkéntesek Koalíciója" avatkozna be 

A tervezett katonai műveletbe valószínűleg bekapcsolódó, leginkább érintett országokban, azaz az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában nem ütközne nagyobb politikai ellenállásba egy esetleges precíziós akció.


Az amerikai elnök egyedül dönthet a légicsapásokról a kongresszus jóváhagyása nélkül, amely szeptember 9-én kezdi meg új ülésszakát. Barack Obamának ugyanakkor tájékoztatási kötelezettsége van a képviselőházban, amelynek tagjaival már aktívan tárgyal.

Nagy-Britanniában David Cameron kormányfő csütörtökre összehívta a parlamentet, hogy szavazáson döntsenek a Damaszkusz környékén a szíriai rezsim által feltehetően elkövetett vegyifegyver-támadásra adandó "arányos válaszlépésről".

Franciaországban - ahol Francois Hollande elnök szót emelt amellett, hogy a nyugati országoknak közösen kell válaszolniuk a damaszkuszi vezetés "elfogadhatatlan tettére" - egy precíziós katonai művelethez nem szükséges a parlament jóváhagyása.

Németország kevesebb mint egy hónappal a törvényhozási választások előtt nem tervezi a Szíriában való katonai szerepvállalást. Guido Westerwelle német külügyminiszter ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy országa helyeselné a nemzetközi közösség esetleges "akcióját".

Olaszország kedden elutasított mindennemű katonai intervenciót az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) előzetes jóváhagyása nélkül. A Szíriával szomszédos Törökország, ahol már több mint 400 ezer szíriai keresett menedéket, ugyanakkor késznek mondta magát arra, hogy csatlakozzon egy nemzetközi koalícióhoz - még az ENSZ egyetértésének hiányában is.

A közel-keleti országok közül a szíriai felkelőket támogató Szaúd-Arábiával, Katarral és az Egyesült Arab Emírségekkel már tanácskoztak a nyugati országok az esetleges szíriai katonai beavatkozásról. Ellenben az eddig több mint 500 ezer szíriai menekültet befogadó Jordánia - ahol a hatóságok tartanak az iszlám szélsőségesek tevékenységének fokozódásától - nem akar a Szíria elleni támadások egyik kiindulópontja lenni.

Az esetleges szíriai intervencióban érintett országok jelentős haditengerészeti és légierővel rendelkeznek a térségben. A tervbe vett korlátozott katonai beavatkozás a lőszerraktárak vagy a stratégiailag fontos infrastruktúrák elleni, tengerről indított rakétatámadás formáját ölthetné.

Az Egyesült Államok a várakozások szerint a tengerről vagy a levegőből indítandó, manőverező robotrepülőgépekkel mért csapásokkal fog válaszolni a szíriai kormány által állítólag elrendelt vegyifegyver-támadásokra. A Washington Times keddi számában egy amerikai katonai tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjében négy bevetésre kész romboló (a Mahan, a Gravely, a Barry és a Ramage), valamint meg nem nevezett számú tengeralattjáró várja Barack Obama elnök Szíriával kapcsolatos döntését. Washington igénybe vehet két törökországi légitámaszpontot is, valamint az Egyesült Arab Emírségek egyik kikötőjében horgonyoz az amerikai tengerészgyalogság 26. expedíciós hadtestének számos hajója is. 

A földközi-tengeri francia haditengerészeti arzenál többek között helikopterhordozó fregattokból áll. Párizsnak ezenkívül 7 darab Mirages 2000 típusú repülője van Dzsibutiban és 6 darab Rafale típusú gépe Abu-Dzabiban.

Nagy-Britannia egy manőverező robotrepülőgépekkel felszerelt tengeralattjárót tudna mozgósítani - szakértők szerint elsősorban ezzel járulna hozzá az esetleges szíriai intervencióhoz. Több hadihajója jelenleg a Földközi-tengeren gyakorlatozik: egy helikopter-hordozó, két fregatt, de egyikről sem lehet rakétát indítani. A királyi légierőnek (Royal Air Force) Cipruson van egy támaszpontja is.

Törökország határára korábban Patriot légvédelmi rakétarendszereket telepítettek az Egyesült Államok, Németország és Hollandia hozzájárulásával az esetleges szíriai rakéták ellen. Bár Olaszország ellenez egy az ENSZ felhatalmazása nélkül indított katonai intervenciót, nem zárta ki annak lehetőségét, hogy szövetségesei rendelkezésére bocsátja légi támaszpontjait.