Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. május 21., csütörtök

2.491 - Il legno storto c. olasz napilap írja Magyarországról május 13-án

Az új magyar miniszterelnök, Bajnai Gordon drasztikus megszorításokat jelent be
Il legno storto c. olasz napilap írja Magyarországról május 13-án

Magyarországnak tegnap óta új miniszterelnöke van, Bajnai Gordon az ex gazdasági miniszter. A Gyurcsány kabinetbe a legutolsó választáskor került be, az alig 41 éves Bajnairól egyáltalán nem lehet elmondani, hogy a magyarok által annyira várt változások embere lenne, de talán ő volt az egyetlen elfogadható arc egy olyan teljesen lejáratott szocialista párt részéről, mely totális hatékonyság nélkül és korrupcióban vezette mindeddig Magyarországot, melynek eredményeképp az ország demokratikus történetének legsúlyosabb gazdasági krízisébe zuhant. Pedig éveken át sokkal nagyobb mértékben élvezte a nyugati segítségeket s befektetéseket az összes "újonnan belépett" országokat együttvéve. Túl kevés lett teljesítve a külföldi befektetések következtében belendült gazdaság eufóriájában, az ország gazdasági életének reformálásában és kevés, hogy egy olyan sínre kerüljön, amely megfelelt volna a szocialista világ összedőlése utáni egészséges gazdaság kihívásának. Csakis a 20 miliárdos IMF k ölcsönnek köszönhetően kerülte el az államcsődöt az ország: ez évben a nemzet gazadasági GDP-je 6% körül lesz, de természetesen az alkalmazandó recept, melyet a nemzetközi pénzemberek cserében kérnek, a lakosságnak fog legjobban fájni.

A fizetések emelésének leállítása, egy olyan országban, ahol a költségek napról napra emelkednek, megszorítások a nyudgíjakban, egy olyan nemzetben, ahol az elmúlt évben a forint (nemzeti fizetőeszköz) 30%-ot vesztett nominális értékéből, a szociális költségek érezhető csökkentése, egy olyan országban, ahol a lakosság számának arányában a szegények száma meghaladta a szomszédos Romániát, megtartva viszont a jelenlegi foglalkoztatottsági szintet: ezek a gazdasági intézkedések lesznek elfogadva napokon belül. Ebben a rendkívüli nemcsak jelenlegi, hanem jövőbeni bizonytalanságban lett tegnap Bajnai miniszterelnökké választva a budapesti Parlamentben 204 igen és 8 tartózkodású szavazással, konstruktív bizalmatlansági módszerrel, melyet a Magyar Alkotmány a németből vett át. Rá szavazott szinte az összes szocialista és liberális képviselő, utóbbiak az előzők szövetségesei ebben a kormányban.

A jobboldali ellenzék, melynek erősen nemzeti jellege van, a Fidesz, melynek vezetője Orbán Viktor, a szavazás pillanatában inkább kivonult a teremből s csatlakozott a számos kormányellenes tiltakozóhoz, akik a duna-parti Országház előtt összegyűltek. Orbán továbbra is előrehozott választásokat kér, jól tudván, hogy a közvélemény kutatásokban pártja magasan vezet és nagyon szeretik őt a krízis által kikészített fiatalok s az éhségben élő idősek is.

A szociál-liberálisok ily kevésbe arculatvesztő módon próbálnak eljutni a 2010-es választásokig, amikoris lejár a mandátumuk. Bajnai közölte, hogy akkor nem jelölteti magát a magyar kormány élére és pártja jelöltje az épp megválasztott szocialista első titkár Lendvai Ildikó lesz, akinek így jut a feladat, hogy a győztesnek tűnő Orbánt legyőzze.

A másik oldalon viszont a nemzeti jobboldal, a Fidesz, esetleges győzelme igencsak aggasztaná a nemzetközi világot, miután Orbán, talán hogy elfelejtesse a magyarokkal az éhség harapását, megígért egy sorozatnyi területrendezést, kezdve Erdéllyel, amely a Magyar Királysághoz tartozott most román, egészen a Vajdaságig, amely ma szerb, újra felélesztve az "elgyötört" s az első világháborúban igazságtalanul megalázott magyar nemzet mítoszát. Nem egy modern európai vezető példája ez... Így, Európai Unió ellenes populisták s mai ex-kommunista korrupt szocialisták között szomorúan fogyasztódik el Magyarország parabolája, mely mindössze 5 évvel ezelőtt az "új Európa" gazdasági tigrisének tűnt.

küldte: Szabó Klára

--------------------------------------------------------------------------------------------------