Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. november 9., hétfő

3.836 - Belovai halálára: Kőszeg Ferenc nekrológja. Nem minden szavával értek egyet, de a lényegben egyetértünk

Bokor Imre:

Tisztelt Professzor Úr! Kedves András!

 

Néhány apró észrevételt fűzök Kőszeg  úr e-mail-ben  megjelent mondókájához.

          1/ Belovai rehabilitációjának elmaradásáért közvetlen módon hibáztathatók: Kövér László, Dávid Ibolya, Hende Csaba, Boross  Péter, Für Lajos, Raffay Ernő, Göncz Árpád  és Antall József, közvetve pedig mindazok az országgyűlési képviselők, bírák,  ügyészek és  jogászok, akik figyelmen kívül hagyták a  Belovai-féle ügyet, holott tehettek volna valamit az érdekében.

          2/  Kétlem, hogy Demszky lett volna az első, aki az ügynökkiszorítás kérdését  kezdeményezte volna, mivel már a rendszerváltozást megelőző néhány hónapban is számos kezdeményező volt, de Demszkyvel egyetemben csak a léggömböt  eresztették fel,  azt követően  vagy hagyták, hogy keringjen a  légtérben, vagy légpuskákkal  lövöldöztek  rá, hogy landoljon az anyaföldre.

          Demszky neve és tettei még akkor is Budapest (és a reá szavazók) szégyenfoltja marad évtizedeken át, ha tévednék az ügynökökkel kapcsolatos  magatartásában, mert Budapestnek (és az országnak) maradandóbb kárt okozott, mint a második világháborús német, amerikai és szovjet  rombolások! 

          3/ Kőszeg úr "csacsiságnak" nevezi azt a kijelentést (értékelést), hogy Belovai  akadályozta volna meg a harmadik világháború kirobbanását.

Ezzel kapcsolatosan szeretném "leszögezni", hogy Belovai ilyent sohasem állított magáról! Soha!  Én viszont azt írtam és mondtam, hogy Belovai tette jelentősen hozzájárult a harmadik világháború kirobbanásának elmaradásához, és ezt csak az  nevezheti csacsiságnak, aki teljesen járatlan a katonai (katonapolitikai és katona-technikai) kérdésekben, mert a tovarisok által távvezérelt Varsói Szerződés (VSZ) minden ténykedése  arra irányult,  hogy a NATO erőit szétverje és a szocialista tábor határait nyugati irányba terjessze.

             Minden  az előző megállapítást tartalmazta,  meglehetősen primitív preambulummal indítva, miszerint: "a NATO erők agressziót követtek el a szocialista táborral szemben, ezért a VSZ  csapatai ellentámadásba mentek  át", és "hipp-hopp"  bekebelezték (felszabadították)  Nyugat-Európa majd minden államát az imperialisták  elnyomása alól.

              A VSZ felsorakozott  csapatai ugrásra készen álltak,  kezükben volt a Conrád-féle kémbanda több  páncélszekrényt betöltő okmánya azokról a telepített atomaknákról (koordinátáikról és műszaki adataikról), amelyek óriási veszteséget okoztak volna a támadó félnek, de a kémek által szolgáltatott adatok birtokában ezt a várható veszteséget  minimális értékre lehetett (volna) redukálni. 

             Lényegében erre épült a szovjetek (VSZ) stratégiai  terve,   az első (meglepetésszerű) tömeges csapások (és manőverek) végrehajtása, mert  szárazföldi erőik olyan mennyiségi túlsúlyban voltak a NATO erőkhöz viszonyítva, hogy a további hadműveletek sikere minden (alapos és sokrétű) számítások, valamint körülmények figyelembe vétele mellet is biztosítottnak látszott. 

              Miután kitudódott (Belovai révén) a  Conrad kémbanda működése és az atomaknazár  titkainak  szovjet kézbe  jutása, a szovjeteknek át kellett építeni a teljes stratégiai terveiket, amelyek részletezése  és megértése meghaladja Belovait kritizálók katonai  felkészültségét (beleértve Kőszeg úr "csacska" minősítését is), a VSZ-NATO konfliktus kirobbanásának elmaradásáról.

                 Talán elég azt ismertetni, hogy a stratégiai tervek kidolgozása, csiszolása, a benne lévő anyagok összehangolása, gyakorlatok tömegével történő ellenőrzése és módosításuk,-  éveket, sőt évtizedeket vett igénybe.  Nem intézhető el egy könnyed kézlegyintéssel Belovai „vállalkozása", amelyre ő is  éveken át készült, mert ki kellett várni a  kedvező pillanatot (lehetőséget) az eredmény biztosítására.

               Az már (talán) közismert, hogy  egy többmilliós létszámú, támadó hadműveletre készen álló  fegyveres erő(csoport) éveken át készenlétben tartása, milyen iszonyú összeget emészt  fel.  Valójában ez okozta a Szovjetunió és a szocialista tábor szétesését, beleértve e fegyverkezési versenybe történt „beszállását".

              Szinte félek kijelenteni, hogy Belovai István jelentős szerepet játszott a Szovjetunió felbomlásának előidézésében, illetve (valamint) a szocialista államok "padlót fogásában" is!

         4/ Érthetetlen számomra Kőszeg úr  elmélyült fejtegetése arról, hogy mi okozhatta  Belovai Istvánnál azt, hogy szembe fordult neveltetése értékrendjével(?).

                 Soha nem hallottam arról, hogy mi okozhatta Marxnál, Engelsnél, Leninnél, Sztalinnál, Maonál, Ceausescunál és  a többi  ortodox nagyságoknál a neveltetési értékrendjükkel való szembefordulást.  Megítélésem szerint,-  ez a kutakodás egy tudatos vagy tudat alatti  "elterelő"  (értelmetlen és semmire sem vezető) okoskodás a lényegtől.  Belovai az okmányok és felsőfokú katonai  ismereteinek birtokában értékelte azt a veszélyt, amely hazánkat, Európát és a világot  érhetné, ha bekövetkezik  (a küszöbön toporgó) katasztrófa.

               Ezt a veszélyt több kollégám felismerte (nevüket – engedélyük  hiányában - nem kívánom leírni), de amikor óvatosan szóvá tették az 5-8 "felsőfokú" általános iskolát és "Foxi- Maxi" tanfolyamot végzett katonai főguruk előtt, akkor (idült alkoholos állapotukban) leintették az "akadékoskodókat".

                 Konkrét tananyagokkal   és  tanulmányokkal én is igazolhatom, hogy  a  Zrínyi Miklós Katonai Akadémia (ZMKA) Rádióelektronikai tanszékén oktattuk és szóvá tettük azt a technikai fölényt, amellyel a NATO rendelkezik, és a VSZ csapatainak első lépcsőjében bevetésre kijelölt  egységeinket (magasabb egységeinket) milyen veszteség érheti egy nyugat  vagy dél-nyugat felé elindított "kalandozás" esetében.  Bemutattam és  igazoltam, hogy összességében, mintegy 25-30 éves lemaradásunk van a NATO  rádióelektronikai  harci-technikai  eszközökhöz viszonyítva, és ez mit jelente egy NATO-VSZ konfrontáció esetében.

                 Belovai István is ezt tanulta (többek között), amikor a ZMKA-n felsőfokú továbbképzésen vett részt. Szerencsénkre és szerencsémre,   a felső vezetésben lévő stratégáinkat nem érdekelték ezek a kérdések, így nem is foglalkoztak a korszerű harctevékenységek sikerét meghatározó módon befolyásoló legkorszerűbb  eszközökkel, műszerekkel, berendezésekkel  és alkalmazásuk kérdésével.

Nem akarom Kőszeg urat arra biztatni, hogy nagyító alá tegye az én neveltetési értékrendemmel történt szembefordulásomat, megkönnyítve  a dolgát:  bátorságra, az igazság  feltárására és védelmére, a szakmai  anyagok szeretetére, hazafiasságra, valamint  az elesettek (rászorulók) megsegítésére neveltek. Belovai  István  ügyében is ezeket az értékeket képviselem, mégpedig kitartóan, komolyan és elfogultságtól mentesen, a rideg tényekre támaszkodva. 

                                                                                                       

                                                                       Tisztelettel: Bokor Imre.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------