Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. január 14., csütörtök

4.292 - NJSZ hír, 2010. január 14. Nemzeti Jogvédő Szolgálat www. nja.hu > Az Új Magyar Gárda vezetése nem valósít meg bűncselekményt

Von: Nemzeti Hirhalo
Gesendet: csütörtök, 2010. január 14. 11:24
An: Kutasi  József
Betreff:
www. nja.hu

Az Új Magyar Gárda vezetése nem valósít meg bűncselekményt
- áll az Ügyészség precedensértékű határozatában.
NJSZ hír, 2010. január 14. Nemzeti Jogvédő Szolgálat www. nja.hu

Az ügyészség is törvénytelennek minősítette a Tihanyi Sörözőben és a Horthy-megemlékezésen történő rendőrségi fellépést és az ezt követő büntető eljárások megindítását. 2009. november 5-én és 20-án az Új Magyar Gárda tagtoborzást tartott, majd november 22. napján a szervezet csatlakozni kívánt a Horthy Miklós kormányzó budapesti bevonulásának 90. évfordulójára rendezett emlékmenethez. A Rendőrség mindegyik alkalommal megakadályozta a békés gyülekezést, a csepeli tagtoborzó során a magánterület sérthetetlenségéhez fűződő alkotmányos alapjogot semmibe véve behatolt a zártkörű rendezvényre arra hivatkozva, hogy bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt intézkednek.
Mindhárom alkalommal számos résztvevőt előállítottak, akiket az éjszakai órákban kivétel nélkül szabadon engedtek. Az őrizetbe vett személyek védelmét ezúttal is a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvédei látták el.

Amint az emlékezetes, ezt megelőzően, októberben az NJA másokkal együtt sajtótájékoztatón követelte a folyamatos - jogerős bírósági ítéletekkel is szembemenő - rendőri törvénytelenségek beszüntetését.

A Budapesti X. és XVII. kerületi Ügyészség B. X. 6110/2009/I-II. számú (december 4-én kelt) és most kézbesített jogerős határozata helyt ad a Kormány Sándor ellen indított büntetőeljárásokban előterjesztett védői indítványoknak és az eljárást bűncselekmény hiányában megszünteti.

Az Új Magyar Gárda budapesti főkapitányának védelme során a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvédei működtek közre, akik az egyesülési joggal visszaélés vétsége miatt közölt gyanúsítás ellen panasszal éltek a rendőrségen, figyelemmel arra, hogy a cselekmény nem tényállásszerű, így bűncselekmény hiányában az eljárás haladéktalan megszüntetésének van helye.

Az ügyészség hivatkozott határozata szerint a védői "panaszok a megalapozott gyanú vonatkozásában alaposak. Az egyesülési joggal visszaélés vétségét az követi el, aki feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében vesz részt. A jelenleg rendelkezésre álló adatok nem támasztják alá, hogy K. S. a 2009. július 2. napján feloszlatott Magyar Gárda Egyesület vezetésében, irányításában részt vett, így a terhére rótt bűncselekmény egyik tényállási eleme hiányzik. Gyanúsítottkénti kihallgatására úgy került sor, hogy annak törvényi feltételei nem álltak fenn"- rögzíti a vádhatóság határozata, amely egyúttal határoz a törvénytelen gyanúsítotti jogállás megszüntetéséről is.

Fontos és a jogalkalmazás számára is iránymutató az Ügyészség határozata, miszerint az ÚMG-ban betöltött vezető tisztség nem minősül a feloszlatott Magyar Gárda vezetésének és így az nem szolgálhat büntetőeljárás alapjául!