Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. január 14., csütörtök

4.294 - Balczó Zoltán: Sólyom László válasza: nem diszkriminálhatja Bajnai a Jobbikot!

Sólyom László válasza: nem diszkriminálhatja Bajnai a Jobbikot!
2010.01.10 Jobbik.hu

Bajnai Gordon miniszterelnök egy, az MTI-nek adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a választásokra készülve a kormány minden pártnak megengedi, hogy belenézzen a pénzügyekbe, kivéve a Jobbikot, amelyet nem tart demokratikus politikai erőnek. A Jobbik Magyarországért Mozgalom a törvények betartásával működő, felépítésében és belső döntéshozatalában is demokratikus párt, így természetesen nem vehettük tudomásul ezt az önkényes, diszkriminatív döntést. Annak a meggyőződésünknek is hangot adtunk, hogy a kormány tevékenységének megítéléséhez szükséges adatokat nem csupán egyes pártok, hanem valamennyi választópolgár számára hozzáférhetővé kell tenni. Mivel az Alkotmány értelmében az államfő őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ezért levélben fordultunk Sólyom Lászlóhoz, megszólalását kérve az ügyben.

A Kumin Ferenc főosztályvezető által jegyzett államfői válasz felkerült a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjára, az MTI pedig ennek minden lényegi elemét tartalmazó anyagot adott ki. Most azért kényszerülünk e közlemény megjelentetésére, mert a sajtó a válasz lényegi részét elhallgatva ismertette a választ. A "Sólyom László megvédte Bajnait" megfogalmazás a válasznak arra a részére utal, mely szerint a köztársasági elnök Bajnai Gordonnak a Jobbikra vonatkozó kijelentését a szabad politikai véleménynyilvánítás körébe tartozónak tekinti. Ezzel a Jobbik is egyetért, hiszen levelünkben ezt írtuk: "Természetesen egy miniszterelnöknek nem kell politikailag semlegesnek lennie, megfogalmazhat adott pártokkal kapcsolatban akár elítélő véleményt is." Mi azt tartjuk elfogadhatatlannak, hogy személyes politikai ítéletét egy kormányfői döntésben érvényre juttassa.

A felvetéseinkre vonatkozóan a válaszlevél a következőket tartalmazza: "...az állami szervek kötelesek a feladatkörükbe tartozó ügyekben - így különösen az állami költségvetésre és annak végrehajtására, az állami vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre - a közérdekű adatokat bárki által hozzáférhető módon közzétenni, illetve erre irányuló kérelem esetén azokat kiadni vagy az azokba való betekintést lehetővé tenni." A Jobbikra vonatkozóan pedig így fogalmaz: "Pártja megítélését tekintve pedig az Alkotmány vonatkozó szabályait kell figyelembe venni." Ezt követően felsorolja azokat az alkotmányos jogszabályokban foglalt tilalmakat, amelyek megsértése maga után vonja egy párt feloszlatását, majd így folytatja: "Mindaddig, amíg bíróság e tilalmak megsértése miatt nem mondja ki egy párt feloszlatását, a párt szabadon, és minden más párttal egyenlő jogokkal működhet."

Ebben a fontos, a demokrácia lényegéhez tartozó ügyben az államfői megszólalás elfogulatlan, tárgyszerű összefoglalásának - a Jobbikra és a szóban forgó ügyre lefordítva - így kellett volna megjelennie a sajtóban: Bajnai Gordonnak joga van a Jobbikkal kapcsolatos politikai értékítéletét szabadon megfogalmazni, ugyanakkor miniszterelnökként minden más párttal egyenlő jogokat kell számára biztosítania. Szomorú, a mai magyar sajtóviszonyokra azonban jellemző, hogy a hiteles tájékoztatás érdekében a Jobbik ennek a közleménynek a kiadására kényszerült.

Balczó Zoltán
a Jobbik alelnöke