Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. április 16., péntek

5.521 - Heti Válasz Online: Teljes a névsor: Itt a Fidesz-kormány!

Von: Nemzeti Hirhalo [mailto:hirhalo@fw.hu]
Gesendet: csütörtök, 2010. április 15.
An: Kutasi József
Betreff: Itt a Fidesz-kormány! 

Teljes a névsor: Itt a Fidesz-kormány!

Heti Válasz Online 2010.04.14. - 12:37

Korábbi információk és lapunk értesülései alapján nagyjából összeállítható a leendő kabinet névsora.

Bár a Fidesz a második fordulóra koncentrál, felgyorsultak a kormányalakítási előkészületek. Korábbi információk és lapunk értesülései alapján nagyjából összeállítható a leendő kabinet névsora. Jóllehet hétfői sajtótájékoztatóján Orbán Viktor új szót javasolt a "csúcsminisztérium" helyett, a köznyelvben meggyökeresedett az összesen nyolc tárca elnevezése.

A Fidesz elnöke már bejelentette, hogy Martonyi János vezeti a külügyminisztériumot, Németh Zsolt és a jelenlegi európai parlamenti képviselő, Győri Enikő pedig államtitkárok lehetnek. Újsághírek szerint a kancelláriát Navracsics Tibor vezeti majd; a Népszabadság információi szerint a miniszterelnökség "hatóköréhez" kapcsolódna egy romaintegrációs államtitkárság, melynek élére Balog Zoltán, a parlament emberi jogi és kisebbségi bizottságának eddigi elnöke kerülhet.


A vagyongazdálkodási tárca feje Fellegi Tamás üzletember (egyebek mellett a Heti Válasz tulajdonosa) lesz. Ismét létrehozzák a belügyminisztériumot, melynek vezetésére Pintér Sándor a legesélyesebb. A Népszabadság úgy értesült: a legfrissebb tervek szerint a titkosszolgálatok is a belügyhöz kerülnének, így Kövér László bizonyosan nem lesz titkosszolgálati miniszter, viszont neki szánják a házelnöki posztot.

Matolcsy Györgynek jó esélye van a gazdasági minisztérium vezetésére, a honvédelmi tárcát pedig előreláthatóan a kereszténydemokrata Simicskó István kapja. Korábbi tervek szerint két miniszterelnök-helyettes dolgozik majd Orbán Viktor mellett: egyikük minden bizonnyal Varga Mihály lenne.

A földművelésügyet Fazekas Sándor karcagi polgármester kaphatja, a humán csúcstárcát valószínűleg Réthelyi Miklós, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora irányítja. A tárcán belül államtitkári rangban Szócska Miklós, a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatója az egészségügyért, a KDNP-s Soltész Miklós a szociális ügyekért felel majd, a kereszténydemokrata Hoffmann Rózsa az oktatást, Szőcs Géza költő pedig a kulturális területet irányíthatja.

Az első Orbán-kormány második kultuszminisztere, Rockenbauer Zoltán mint lehetséges új párizsi nagykövet került szóba, lapunk állandó szerzője azonban kérdésünkre határozottan állította: egyelőre senki nem kereste meg az ügyben.