Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 13., szerda

6.736 - Válságadókat jelentett be Orbán > Szerző: Világgazdaság Online

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Válságadókat jelentett be Orbán
2010. 10. 13. 14:44 VG

Orbán Viktor ma a Széll Kálmán Alapítvány mai ülésén ismertette a kormány válság-intézkedéseit, amelynek keretében összesen 161 millió forintnyi extra adót vetnek ki három szektorban.

Orbán Viktor a Millenáris Parkban tartott rendezvényen elmondta: a Széll Kálmán Alapítvány évek óta lelki hátországot ad a Fidesznek. A miniszterelnök közölte: kihelyezett kormányülést tartottak az ajkai iszapkatasztrófa helyszínén, amelynek során eldöntötték, hogy a katonai erők távozhatnak a helyszínről, a kolontáriak pedig visszaköltözhetnek otthonaikba.
Orbán Viktor beszédéről élő videó közvetítés itt
A jelentős belpolitikai események után sokan kérdezik újra, mi lesz? Mintha az elemzők nem akarnák elhinni, hogy mi azt mondjuk, amit gondolunk. Magyarországon az a közfelfogás, hogy a politika nem működhet egyértelműen. Ha kizárjuk az ellenzéki propagandát, a helyzet magyarázata, hogy még mindig sokan nem merik komolyan venni a globális átrendeződés létezését.

2008-ban leszögeztük, hogy ha Magyarország nem követi a gazdasági fordulatot, akkor két tűz közé kerül. Az elmúlt két évben bebizonyosodott, hogy a változások valóban földrengés erejűek, a nyugati civilizáció súlyos meggyengülésével kell szembenéznünk.

A kérdés az, mi lesz a növekedés új forrása ebben az átrendeződésben, amely tíz-húsz év alatt zajlik le. Magyarországot ez idő alatt kell sikeres, biztonságos, versenyképes államá tenni. Ehhez tudni kell, milyen okok vezettek a hanyatláshoz? A recesszió oka, hogy a Nyugat nem használja ki kellően a munkát és az állandóság érzetét, míg a fejlődő országok mindkét területen felülmúlják a Nyugatot. Megjósolható, hogy az új világban felértékelődik a munka és a közérdek, az állam, és leértékelődik a spekuláció és a magánérdek, valamint az önszabályozó állam liberális ideológiája. A miniszterelnök szerint a nehéz külső körülmények ellenére bizakodó várakozást érez az ország lakossága.

A miniszterelnök szerint a magyar történelem tele van a "negatív szabadság" történeteivel, ezért a magyar a szabadságharcok népe, amely mindig valami ellen szövetkezett. Most azonban nem valami ellen, hanem valami mellett fogott össze. 2010 bizonyos nézőpontból 1990 értelmét adta meg, ezért a két dátumot együtt érdemes említeni, mivel most teljesedett be az, ami akkor nem tudott, vagyis nem túlzás a kétharmados forradalom elnevezés.

A gazdasággal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: a növekedés beindításához szakítani kell a megszorítások politikájával, mivel ez sehova nem vezetett az elmúlt nyolc évben. 2010-ben a rendes adókon kívül egyhavi nyugdíjat, illetve közalkalmazotti bért vettek az emberektől. Holott "ennek töredékéért fojtogatják a francia elnököt". A magyar adófizetők elfogadták ezt a súlyos aránytalanságot, amit fel kell számolni. Be kell tartani az idei és a jövő évi költségvetési hiányt és egyidejűleg beindítani a gazdasági növekedést, piaci források segítségével.

Válságadókat vezet be a kormány, ezek három évre szólnak. A távközlési szektortól 61 milliárd forintot, az energiaszektortól 70 milliárd forintot, a kereskedelmi láncoktól 30 milliárd forintot gyűjt be a kormány évente. Újratervezik a fejlesztéseket, a meg nem kezdett beruházásokat felüggesztik, új PPP-s szerződéseket nem kötnek. A kormány 2011 december végéig felfüggeszti a magánnyugdíjpénztári kifizetéseket.

"Nevetségesen kínos lenne, ha éppen az EU soros elnökségét betöltő ország nem tartaná be az uniós költségvetési szabályokat" - fogalmazott Orbán Viktor tegnap, José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével való találkozója keretében. A miniszterelnök leszögezte, hogy a következő napokban újabb lépéseket tesznek az idei, 3,8 százalékos deficitcél betartása érdekében.

A miniszterelnök hozzátette: tekintve, hogy a magyar gazdaság stagnált az idei évben, de még a legkonzervatívabb elemzők is növekedést jósolnak jövőre, jó az esély arra, hogy 2011-ben Magyarország megfeleljen az EU 3 százalékos maximális költségvetési hiányra vonatkozó szabályának. Elemzők szerint, ha a piac tetszéssel fogadja a miniszterelnök bejelentéseit, a forint akár a 260-as szintig erősödhet az euróval szemben.

Szerző: Világgazdaság Online