Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. október 3., hétfő

10.639 - Orbán: Nincs rendben a zsidók helyzete Magyarországon!

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Orbán: Nincs rendben a zsidók helyzete Magyarországon!
Baumann Zsófia 2011. február 14., hétfő Kitekintő

Orbán Viktor februári, Brüsszelben tett látogatása során a Jediót Ahronót izraeli lapnak adott interjújában elmondta, a zsidók helyzete ugyan jobb lett Magyarországon az elmúlt egy évben, de még mindig van mit javítani. A 2010 tavaszi választások óta ugyanis világossá vált, hogy az antiszemitizmusáról híres szélsőjobboldali párt, a Jobbik nem lesz komoly tényező a magyar politikai életben, így ezen aggodalmaknak már nincs alapjuk.


Az antiszemitizmus hazánkban nem újkeletű jelenség

Ennek ellenére az antiszemitizmus igenis jelen van a társadalomban, amely főleg az interneten és azon belül is a külföldről működtetett weboldalakon jelenik meg - mondta a miniszterelnök. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár a magyar zsidó közösség igen vitális és aktív, sokan még mindig a múltban élnek, ezen pedig túl kell lépni ahhoz, hogy új kulturális hidak épülhessenek a zsidóság és a társadalom többi csoportja között. Megjegyezte, a jobboldaltól elszenvedett történelmi sérelmekből adódóan a magyar zsidók többsége természetes, hogy liberális és a baloldal felé hajlik.

Ami az izraeli befektetőket illeti, hangsúlyozta: "örülünk, hogy az izraeliek ott vannak és bízunk abban, hogy szélesítik tevékenységüket", utalva arra, hogy az izraeli tőke milyen szektorokban van jelen hazánkban. 2010-es adatok szerint ugyanis az Egyesült Államok és Japán után Izrael a legnagyobb EU-n kívüli befektető Magyarországon, mintegy három milliárd dollárt kitevő beruházásaival.

Interjújában Orbán Viktor kitért Izrael esetleges EU-tagságára is. Mint mondta, az EU-ban uralkodó bővítés-ellenes hozzáállással szemben támogatni fogja az ország felvételét, ha a kérdés aktuálissá válna, azonban hozzátette, nem hiszi, "hogy ez reális lehetőség lenne a közeljövőben".